Hakan Erdoğan'dan ödeme sistemleri konusunda püf noktalar

Hakan Erdoğan'dan ödeme sistemleri konusunda püf noktalar

Halihazırda devam etmekte olan Ödeme Sistemleri’12 Konferansı bünyesinde sektörden birçok ismi konuk ediyoruz. Hakan Erdoğan da ödeme sistemleri konusunun daha çok yazılımsal yönünü değerlendirmek için "Üye İşyeri Gözünden Ödeme Sistemleri" başlıklı sunumuyla aramızdaydı.

Limango'da IT direktörlüğü görevini sürdüren Hakan Erdoğan, sunumuna öncelikle geçmiş tecrübelerinden bahsederek başladı. GittiGidiyor ve şuanda da çalışmaya devam ettiği Limango'da yaşadığı tecrübeleri katılımcılara aktaran Erdoğan, kullanılabilirlik ve ödeme sistemlerinin teknik tarafıyla ilgili oldukça yararlı bilgiler verdi.

Webrazzi okuyucuları olarak sizlerin çok yakından bildiğiniz gibi e-ticaret siteleri için dönüşüm oranları oldukça kritik. Hakan Erdoğan'ın paylaştığı rakamlara göre sepetine ürün atıp ardından alışverişini tamamlamayanların oranı global çapta yüzde 60 civarında. Bu oranı arttırma adına Erdoğan'ın verdiği formül şu şekilde: minimum tıklama, minimum sayfa geçişi ve maximum bilgilendirme.

hakan-erdogan

Yine Hakan Erdoğan'ın paylaştığı püf noktalardan devam etmek gerekirse, kredi kartı numarasının ilk 6 hanesi sayesinde kullanıcının bankası öğrenilebiliyor. Banka kartına göre taksit seçenekleri sunabilmek, debit kart kullanan kullanıcılara özel işlem yapabilmek çok büyük bir değer. Burada kritik olan nokta, kullanıcılara anlamlı mesajlar gösterebilmek. Benzer şekilde ödeme işlemlerinin yaklaşık yüzde 25'i teknik olarak başarısızlıkla sonuçlanıyor. Bu noktada kullanıcıya "ödeme başarısız oldu" demektense bankadan dönen hata mesajını yazılımsal olarak analiz ederek kullanıcıya örneğin limitinin bittiğini veya kullandığı kredi kartının taksit imkanlarının yeterli olmadığını söylemek oldukça iyi bir deneyim anlamına geliyor.

Hakan Erdoğan ayrıca ödeme sistemleri konusunda test yapmanın öneminden ve "sıfır hata" prensibinden de bahsetti. Hakan Erdoğan'ın altını çizdiği gibi yazılım anlamında sistem yayına girdikten sonra da her şey bitmiş olmuyor. "Proactive Monitoring" yaparak ödeme ve iade süreçlerini çok sayıda değişkene dayanarak kontrol ediyor olmak gerekiyor. Örneğin büyük bir platform için öğle saatlerinde 2 dakika süreyle sipariş gelmemesi bir sorun olduğunu ifade ediyor olmalı.

Bunlara ek olara Hakan Erdoğan, yeni bir özellik ya da kampanya geliştirmesi yaparken 4 soruyu unutmamak gerektiğini söyledi: fraud riski var mı, iade problem mi, muhasebe anlamında problem olabilir mi ve ödeme almada sıkıntı var mı.

Özellikle ülkemizde üzerinde durulması gereken konulardan biri de Fraud. Ürünün fiyatı, ip adresi, kişisel geçmiş, kullanılan kredi kartının ilk 6 ve son 4 hanesi gibi değişkenler aslında birer risk fatörü. Bu değişkenleri analiz edip sistemi fraud riskinden arındırmak da oldukça kritik.

Son olarak Hakan Erdoğan'ın sunumunu aşağıda sizlerle paylaşıyoruz.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.