Clone.gs: Yerli geliştiricilerden oyun paylaşım ve tavsiye tabanlı yeni bir proje

Clone.gs: Yerli geliştiricilerden oyun paylaşım ve tavsiye tabanlı yeni bir proje

Son yıllarda sosyal ağların gelişmesi ve mobil teknolojilerin deyim yerindeyse patlama yaşamasıyla birlikte uygulama ve oyun sektöründe neredeyse baştan sona yenilendiğini ve kuralların yeniden yazıldığını söyleyebiliriz.

Yerli bir proje olan Clone.gs web tabanlı oyunları tek bir çatı altında toplayarak oyuncuların tek bir adresten sevdikleri oyunlara ulaşmalarını sağlıyor.

Oyun yapımcılarının da oyunlarını yayınlayabildikleri platform Kazım Akgül ve Oğuzhan Altan tarafından kurulmuş. Yaklaşık 2 yıllık bir çalışmanın ürünü olan Clone.gs, kurucuların bu alandaki eksiği hissetmeleriyle ortaya çıkmış.

clonegs-ekran-goruntusu

Clone.gs'yi kısaca açıklamamız gerekirse oyun yapımcıları veya web tabanlı bir oyuna sahip bireysel kullanıcılar oyunlarını site üzerinde yayınlayabiliyor. Ardından bu oyunlar kategorize edilerek oyunculara  sunuluyor. Oyuncular tercih ettikleri tarzdaki oyunlara tek bir noktadan erişebiliyor, burada Clone.gs'nin amacı tüm oyunları tek bir çatı altından toplamak ve yayıncılarla gelir modeli üzerine anlaşma yaparak karşılıklı olarak kazanma modeline gitmek.

Ekibin hazırladığı yönetim paneli sayesinde oyun yapımcıları oyunlarını Clone.gs'ye entegre edebiliyor ve bir editör hesabına sahip olarak kendi panelleri üzerinden oyunları ve ilgili sayfaları düzenleme yetkisine sahip oluyorlar.

Her kullanıcı kendi kanal ve sayfasını yaratabiliyor, sistem içerisinde birbirini takip edebiliyor ve oyun özelinde paylaşım yaparak kendi içlerinde aynı oyun zevkine sahip diğer oyuncularla ortak paydada buluşabiliyorlar. Ayrıca ekibin aktardığı bir diğer bilgi ise ''Game Recommendation Engine'' (oyun tavsiye motoru) üzerinde ciddi şekilde çalıştıkları ve kullanıcıların site içerisinde aldıkları aksiyona göre zamanla onları tanıyarak beğenebilecekleri oyunları onlara önermek ve böylece oyun özelinde bir tavsiye sistemi geliştirerek yayıncı-oyun-kullanıcı ağında etkileşimi en üst seviyeye çıkarmayı hedefliyor.

11111111

Projenin gelir modeli ise reklam ve oyun yapımcısı firmalarla yapılan gelir ortaklığı anlaşmaları. Clone.gs üzerinde oyun yayınlayan şirketlere reklam geliri üzerinden pay veren şirket, aynı zamanda Almanya'da yer alan Good Game Studios, BigPoint, Ad4Game gibi sektördeki büyük firmalarla da gelir ortaklığı anlaşmaları imzalamış.

Yapılan bu anlaşmaların ardından ekip üyelik modellerinde de yenilikler yapmak istediklerini ve farklı üyelik modelleri üzerinde çalıştıklarını aktardılar. Kişisel görüşümü aktarmam gerekirse, Clone.gs'yi ilk gördüğümde özellikle tasarımını ve kullanım kolaylığını çok beğendim. Ekip bugüne kadar hiç reklam çalışması yapmadıklarını ancak buna rağmen 10 binden fazla üyeye sahip oldukları aktardı. Bu tarz işlerde bilinirliğin en önemli konulardan biri olduğunu düşünürsek projenin bundan sonra tanıtım ve reklam faaliyetlerine daha fazla ağırlık vermesi gerektiğini düşünüyorum.

Kazım Akgül amaçlarının dünya çapında dikey bir sosyal ağ yaratmak olduğunu bunun için teknik anlamda ellerinden gelen herşeyi yapmaya çalıştıklarını ama küresel pazarın dinamiklerinin farklı olduğunu ve bu konuda tecrübeli kişilerin deneyimlerinden faydalanmaya çalıştıklarını ilerleyen süreçte daha fazla küresel oyun yayıncısıyla anlaşarak ve reklam çalışmalarını ağırlık vererek Clone.gs'nin küresel pazarda bilinirliliğini artırmaya çalışacaklarını aktardı. Proje umarım kendisini doğru olarak konumlandırır ve küresel alanda ses getiren bir proje olur.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.