AB'den web girişimciliğine 10 milyon Euro'luk yeni destek çağrısı

AB'den web girişimciliğine 10 milyon Euro'luk yeni destek çağrısı

Konuk yazarımız Ekim Nazım Kaya, Doğal Dil İşleme teknolojisi alanında çözüm üreten Botégo‘nun kurucusudur.

ab-turkiyeKonuya aşina olmayanları da yakalamak umuduyla şöyle başlayayım: Avrupa Birliği fonları önümüzdeki 7 yıl için 71 Milyar Euro gibi inanılmaz bir rakama yükseldi ve ilk kez bu sene proje çağrıları konu başlıkları içinde 'Web Girişimciliği de bulunuyor.

Daha önce Webrazzi için yazdığım 'Girişimcilere Destek-Teşviklerden Faydalanma Önerileri' ve 'Avrupa Birliği 7. Çerçeve Programı Hakkında' adlı yazılarda AB fonlarından faydalanarak AR-GE projesi yapma konularına değinmiştim.

horizon2020_0

2007'de başlayan 7. Çerçeve Programı, yerini Horizon 2020'ye bıraktı. Desteklenecek proje konularını gösteren ihale benzeri sürece çağrı deniyor. Avrupa Komisyonu web sitesinde bugün duyurulan çağrılar üç konu başlığında gruplanıyor:

  • Bilimsel mükemmeliyet (22,53 milyar Euro)
  • Endüstriyel liderlik (15,68 milyar Euro)
  • Toplumsal sorunlara çözümler (27,36 milyar Euro)

Projelere koordinatör ya da ortak olarak katılınabiliyor. Ağır idari sorumluluk, bilimsel yetkinlik ve deneyim gerektirdiği için, daha çok büyük kurumların ve üniversitelerin üstlendiği koordinatörlük görevi küçük şirketlerden beklenmiyor. Ortak olarak bilimsel araştırmaya katkıda bulunup, iş paketlerinde görev alabiliyorsunuz.

Bir proje önerisinde bulunabilir ya da mevcut önerilerden birine ortak olarak katılabilirsiniz. Projelerin, çağrıların istek ve amaçlarına uygun yazılması gerekiyor. Ortakların kendi alanda yetkin ve deneyimli olması bekleniyor. Projenin faydalarının iyi açıklanması da önemli.

Çağrılar duyurulduktan sonra genelde olan şey şu: Daha önce AB projelerinde yer almış ve birbirini tanıyan kurum ve şirketler hemen biraraya gelip, 'bu sefer ne yapabiliriz'i konuşmaya başlıyorlar. Bu networkün içindeki pek çok şirket, daha başvurular açılmadan projelerini yazmış oluyor.

İlk AB projeniz olacaksa, radarlarınızın oldukça açık olması lazım. Örneğin önceki yazılarımı okumuş ve önerdiğim Twitter hesaplarını takip etmiş olanlar Eylül'de Vilnius'ta yapılan üç günlük 'proje pazaryeri' etkinliğinden haberdar olmuş olmalı. Bu etkinlikte pek çok proje yeni ortaklar buldu ve potansiyel ortaklar tanışma olanağına kavuştu. Türkiye'den katılmak isteyenler, seyahat ve konaklama giderleri için TÜBİTAK desteğinden faydalanabildiler.

Kaçırdıysanız, @digitalagendaEU Twitter hesabını takip edin ve Linkedin'deki en büyük AR-GE grubu Horizon 2020'ye kayıt olun.  Ortak arayan koordinatör ya da diğer ortakların projelerini okuyun, size uygun olacağını düşündüklerinizle tanışın. Yetkinliklerinizi ve ekibinizi anlatan bir şirket tanıtım dosyası hazırlayıp, bunu onlarca şirkete göndermeniz gerekecek. Twitter'da şirketinizi bir iki cümleyle tanıtıp, projelere katılmak istediğinizi  #horizon2020 etiketini de ekleyerek duyurun. Benzer arayışta olanlara ulaşmak için IFTTT'de 'bu etiket ve horizon 2020' ifadeleri için alarm oluşturun. Ortak bulma servisleriyle ilgili yazıyı okuyun.

Web girişimciliği destek programına gelince... AB Komisyonu, Avrupa'daki web girişimciliği kültürünün yetersiz olduğu tespitini yapmış. Eğitim, mentorluk, yatırım erişimi ve regülasyon konusunda Avrupa çapında homojen olmayan bir dağılım olduğu görüşündeler. Avrupa'daki internet girişimciliği ekosistemine toplamda 100 milyon, 2014'te ise 10 milyon Euro'luk fon ayrılmış durumda. Bu kapsamdaki projelerde harcamaların %70'i desteklenecek. İlk yıl için 1000 başvuru bekleniyor.

Çağrınızı seçip ortaklarınızı bulduktan sonraki adım olan proje yazma ve başvuru süreciyle ilgili başka bir yazıyı yine yakında Webrazzi için yazacağım.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.