Forrester CEO'su George Colony'den müşteri çağında mobil vurgusu ve bir gelecek senaryosu

Forrester CEO'su George Colony'den müşteri çağında mobil vurgusu ve bir gelecek senaryosu

Webrazzi’nin medya partneri olduğu LeWeb Paris’den iGaranti sponsorluğunda paylaştığımız tüm haberleri, wbrz.in/leweb13 adresinden takip edebilirsiniz.

leweb-logoLeWeb Konferansı kurucusu Loic Le Meur'un etkinliğin şu dakikasına kadar sahneye davet ederken en çok heyecanlandığı ve sunumla ilgili ne denli büyük bir beklenti  içinde olduğunu paylaştığı isim Forrester CEO'su George Colony oldu diyebiliriz.

Etkinliğin ikinci gününde sahneye çıkan George Colony, tek başına oldukça hareketli ve başarılı bir sunuma imza attı. The Afe of Customer yani Türkçesiyle Müşteri Çağı'nı ele alan sunumunda George, gelecekle ilgili çeşitli senaryolara yer verirken aşağıda bir örneğini paylaştığımız çeşitli video'lara da yer verdi.

George sunumuna son 20 yıla baktığımız müşterilerine güç katan markaların kazandığı bir dönemde olduğumuz tespitinde bulunarak başladı. Şu an müşterilerin istedikleri zaman, istedikleri yerden, istedikleri şeyi istedikleri ödeme yöntemiyle satın alabildiklerine değinen Forrester CEO'su, artık tüm gücün müşterilerde olduğunun altını çizdi.

Sunumu boyunca çeşitli rakamlar da paylaşan George, online alışverişle ilgili olarak bu sene ABD'de yaptıkları bir araştırmaya yer verdi. Araştırmaya göre ABD'de online alışveriş yapmak üzere olan müşterilerin yüzde 17'si sitedeki kullanıcı yorumları ile puanlama, yüzde 13'ü aile ve çevreden aldıkları duyumlar, yüzde 5'i ise internet aramaları neticesinde rastladıkları blog ve forumlarda okudukları nedeniyle alışverişten vazgeçiyor. Diğer yandan yine ABD'de araba satın almak üzereyken model ve markayla ilgili internette olumsuz eleştiriye denk gelip vazgeçenlerin oranı da yüzde 30 civarında.

Yeni nesilin farklılıkları

George Müşteri Çağı hakkında konuşurken genç nesilin farklılıklarına da değindi. Avrupa'da yaptıkları bir araştırmadan çeşitli rakamlar paylaşan George Colony; yeni kuşağın (Generation Y) yüzde 21 daha az TV izlediğini, yüzde 27 daha az radyo dinlediğini, yüzde 158 daha az gazete okuduğunu; tüm bunlara karşın interneti yüzde 24 daha fazla internet kullandığını ve yüzde 319 daha fazla online oyun oynadıklarını aktardı.

Mobil beklenti konusunda iPhone kullanıcıları ilk sırada

Yukarıda sizlerle paylaştığımız video'ya sunumu sırasında yer veren George, mobilin önemine önemle vurgu yaptı ve mobil platformlarla müşteri beklentileri arasında bağlantılar kurdu. Değişen ve güçlenen müşterilerin mobil platformlar üzerinde de oldukça yoğun bir beklenti seviyesine sahip olduğundan bahseden George Colony, iPhone kullanıcıların bu konuda en yukarıda olduğu bilgisini de verdi. Hatta George'a göre platformlara göre en çok beklenti taşıyan kesim iPhone kullanıcılarıyken ardından Android, BlackBerry ve Windows Phone geliyor.

George Colony'den ilginç gelecek senaryosu

Sunumunda son olarak gelecekten bir hikaye anlatan George, çok değil 3-5 sene içinde bu hikayenin gerçek olacağını söyledi. George aktardığı hikaye ise şöyle: "George LeWeb'e gelmek için Boston'dan Paris'e uçuyor. Uçuş için havalimanına girdiğinde telefonu onu otomatik olarak nereye gitmesi konusunda uyarıyor ve güvenlik kontrolünün ardından herhangi bir check-in işleme vs olmadan direkt olarak telefonunda gördüğü kapıya gidiyor.

Uçağa bindiğinde hangi koltuğu oturması gerektiğine de telefonu vasıtasıyla bakan George, Paris'e indiğinde kendisini bir taksi bekliyor. Konaklayacağı otele girdiğinde de yine herhangi bir şekilde check-in olmayan George telefonu üzerinde hangi odada kalacağını öğreniyor ve asansörde herhangi bir tuşa basmadan odasına çıktığın kapısı açık olarak kendisini bekleyen odasına giriyor."

leweb-forrester-ceo

Yukarıda senaryonun oldukça değerli olduğunu üzerine basa basa söyleyen George'a göre yeni bir şirket kurmak isteyenler bu senaryonun bir noktasında yer almaya bakmalı, halihazırda varolan şirketler de kendilerini bu senaryoya göre yönlendirmeli.

Diğer yandan George'a göre bu senaryoda öne çıkan 5 şey var: diğer cihazların teknolojik gelişmişliği, arkadaşlarınızdan gerçek zamanlı tavsiye almak vs için sosyallik, veri analizi, sensörler gibi teknolojik cihazlara vurgu yapması adına akıllı aletler ve ödeme sistemleri.

Gelecekte tüm şirketler yazılım şirketi olacak

Forrester CEO'su George Colony sahnede son olarak şu cümleyi dinleyicilere aktardı: in the future, all companies will be software company, Türkçesiyle gelecekte tüm şirketler birer yazılım şirketi olacak.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.