Sanatçılar Spotify'dan ne kadar kazanıyor?

Sanatçılar Spotify'dan ne kadar kazanıyor?

Sanatçıların ne kadar kazandığı, ne kadar vergi ödediği geleneksel medyanın merak ettiği konulardandır. Bizi işin o yönü değil ama, dijital dünyada müzik pazarlama ve satışının ürettiği rakamlar ilgilendiriyor. Örneğin çevrimiçi müzik servislerinden sanatçılara ne kadar'telif' gidiyor? Kategorinin liderlerinden Spotify'ın açıkladığı rakamlar çarpıcı.

30 milyon abonesiyle dünyanın sayılı müzik platformlarından Spotify sanatçılara ödediği rakamlarla ilgili detaylı bilgi paylaştı. Eylül ayında ülkemizde de hizmet vermeye başladığını duyurduğumuz Spotify her çalan şarkı için 0.6 dolar cent yani yaklaşık 1 kuruş ödüyor. Rakamı biraz daha detaylandırırsak Spotify 100 defa çalan bir şarkı için yaklaşık 1 TL telif ücreti veriyor.

100 şarkı için 1 TL rakamı genel kabulde düşük görünse de Spotify, örnek olarak paylaştığı rakamlarda 1 milyon defa dinlenen bir şarkı için isim vermeden en çok bilinen video paylaşım sitelerinden birisinin telif ödemesinin iki katını ödediklerini vurgulamış.

 

Payments-per-1mRakiplerinden farklılaşarak sanatçılarla çalışma koşullarını şeffaf bir şekilde paylaşan Spotify, üye sayısına dair detaylı rakamlar da veriyor. Dinleyicilerden yaklaşık 720 milyon dolar gelir elde eden Spotify'dan 6 milyon kullanıcı ücretli, 24 milyon kullanıcı ise ücretsiz yararlanıyor. Ücretli kullanıcılara uygulanan tarifeler genelde 9.99 ÜlkeParaBirimi şeklinde uygulanıyor.

free-premium-user-growth

Spotify, gelirlerinin 500 milyon dolarlık kısmını telif olarak sanatçılara ödüyor. Burada dikkat çeken noktalardan biri, 2009 ve 2010'da neredeyse ücretli abonesi bulunmayan Spotify'ın kayda değer büyüklükte telif ücreti ödemiş olması.total-annual-royalty-pay-out

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.