PC satışları beklenenden hızlı düşüyor ama kullanım oranı azalmıyor

PC satışları beklenenden hızlı düşüyor ama kullanım oranı azalmıyor

PC satışları önce diz üstü bilgisayardan büyük bir darbe yemişti. Bu da yetmezmiş gibi akıllı cihazlar, özellikle de tabletler masaüstü bilgisayar satışlarını olumsuz etkilemeye devam ediyor. Yılın başlarında analistler her yıl küçülmeye devam eden PC pazarının 2013 sonuna kadar yüzde 9,7 daha küçüleceği ön görüyorlardı.

Fakat yılın sonlarına yaklaştığımız şu dönemde ortaya çıkan manzara ilk beklentilerin de ötesine geçmiş durumda. IDC’nin yeni yayınladığı rapora göre 2013’te PC satışları bir önceki yıla göre tam yüzde 10,1 oranında azalmış olacak.

Üstelik düşüş bu yıl ile de sınırlı kalmayacak gibi görünüyor...

Satışlardaki düşüş devam edecek

Analistler PC satışlarının 2014 yılında da düşmeye devam edeceğini ve pazarın yüzde 3,8 daha küçüleceğini tahmin ediyorlar. Şu andaki yıllık satışlar 2008 yılı rakamlarının sadece biraz üzerinde.

IDC’nin raporunda öne çıkan ilginç nokta ise satışların bu kadar ciddi bir dşüş gösteriyor olmasına rağmen PC kullanımındaki azalmanın aynı oranda olmaması. Özellikle iş yerlerinde PC’lerin halen yaygın olarak tercih ediliyor olması çeşitli işler için ideal olan masaüstü cihazların görevlerinin başında olduğunu gösteriyor.

Satışların azalmasının başlıca nedeni ise kullanıcıların PC’lerini eskiye göre daha yenileme ihtiyacı duyuyor olmaları. Pek çok kullanıcı (özellikle de kurumsal kullanıcılar) eskisini atıp yenisi almak yerine var olan PC’lerini kullanmaya devam ediyorlar.

Şu anda yıllık PC satışları 300 milyon adet sınırında duruyor ama önümüzdeki dönemlerde bunun da altına inmesi sürpriz olmayacaktır...

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.