Kickstarter’da bir proje nasıl başarılı olur?

Kickstarter’da bir proje nasıl başarılı olur?

Özellikle yeni girişimcilerin fikirlerine hayata geçirmek için ihtiyaç duydukları finansmanı elde etmeleri her zaman için çok kolay bir iş değil. Projeleri kısıtlı kaynaklarla hayata geçirmeye çalışmak, FFF (friends-family-fools) sayesinde ilk kaynağı elde etmek veya tohum yatırım almak her zaman bir seçenek olmayabiliyor.

Son zamanlarda bu ihtiyacı karşılamak için en iyi seçeneklerden biri olan kitlesel destekli fonlama son zamanlarda giderek daha da önem kazanmaya başladı. Binlerce proje bu sayede hayata geçti. Üstelik aralarında Pebble ve Ouya gibi küresel çapta üne kavuşanlar da var.

Peki kitlesel destekli fonlamanın yıldızı diyebileceğimiz Kickstarter’da nasıl başarılı oluyorlar? İşte kitlesel destekli fonlamada başarı için bazı ipuçları...

Fakat temel özelliklere geçmeden önce Kickstarter’daki başarılı projelerle ilgili ilginç bir araştırmadan bahsedelim. İsviçre’den 3 araştırmacı Kickstarter’da yer alan projeler arasından hangilerinin başarılı olacağının öngülebilip, öngürlemeyeceğine dair bir araştırma yapmışlar (PDF).

Kickstarter’da bugüne kadar 158 milyon dolar toplamış (ve yarısı başarısız olmuş) toplam 16.000 projeyi inceleyen bilim adamları yaklaşık yüzde 85’lik bir oran ile başarıyı ön görebildiklerini tespit etmişler. Projenin yayınlanmasından sonraki 4 saat içerisinde başarıyı tahmin etme oranları ise yüzde 76 seviyesinde. Tahmin etmeyi mümkün kılan en önemli veri kaynağı ise Twitter.

Eğer benzer bir araştırmayı kendi projeniz için yapmayacaksanız, aşağıdaki notlar Kickstarter veya benzeri bir kitlesel fonlama sitesinde başarılı olmanın ipuçlarını verebilir...

Hedef kitlenize erken ulaşın

Bir projeniz var ve bunu hayata geçirmek için kitlesel fonlamanın gücünü kullanmak istiyorsunuz. Öyleyse Kickstarter’da projeyi oluşturmadan önce ilk yapmanız gereken şey hedef kitlenize ulaşmaya başlamak. Projenin web sitesini hazırlayın, sosyal medya hesaplarını açın, bir e-posta listesi oluşturmaya başlayın. Böylece Kickstarter’daki ilk gününüzde hedef kitlenize sıfırdan ulaşmaya çalışmak yerine var olan potansiyel destekçileriniz size hızlı bir başlangıç sağlayabilir.

Projeyi hikayeleştirin

İnsanların büyük kısmı Kickstarter’da destekleyecek bir ürün değil, onların ilgisini çekecek bir fikir arıyorlar. Onlara sadece bir ürün veya bir proje değil, onun arkasındaki hikayeyi sunun. Bu projeyi hayata geçirmek neden sizin için önemli, nasıl aklınıza geldi, insanların hayatını nasıl değiştirecek gibi sorular projenizin hikayesini oluşturmanız için güzel başlangıç noktaları olabilir...

Bir video hazılayın

Bir hikayeden daha da iyisi ancak bir video olabilir. Mümkünse projenin hikayesini bir video ile anlatın. Varsa ürünün prototipini video ile gösterin. Hatta proje ile ilgili temel konuları ve sık sorulan soruları kendiniz kamera karşısına geçip yanıtlayın. Böylece insanlar sadece hangi projeyi değil, bu projenin arkasında kimin olduğunu da görmüş olacaklar.

Gerçekçi hedefler belirleyin

Projenizin tamamlanması için gerçekçi bir takvim belirleyin ve ulaşmak istediğiniz hedefin de gerçekçi olduğundan emin olun. Eğer insanları buna ikna etmekte zorlanıyorsanız baştan kaybettiniz demektir.

Destekçilere paralarının karşılığını verin

Destekçilere paralarınıın karşılığında ne sunacağınız belki de başarınızı etkileyen en önemli faktörlerden biri olacak. Kolaya kaçıp vereceklerinizi t-shirt veya çıkartma gibi hediyelerle sınırlı tutmayın. Onların bu projeyi desteklemek için gerçekten neyin motive ettiğine kafa yorun ve bu motivasyonu destekleyecek şeyler sunun.

Proje sona ermeden aşama kaydetmeye başlayın

Projeye başlamadan önce belli oranda aşama kaydetmiş olmanız çok işinize yarar ama proje Kickstater üzerinde devam ederken de geliştirmeye devam edin. Bu sırada geçtiğiniz her aşamayı da insanlara duyurun. Böylece henüz desteklememiş olanlar sizin bu işe gerçekten önem verdiğinizi ve gerçek anlamda çalıştığını görecek ve desteklemeye karar vermeleri kolaylaşabilecek.

Projeyi duyurmaya devam edin

Projeye başlamadan önce duyurmaya başlamak kadar, projenin her aşamasında duyurmaya devam etmek de önemli. Henüz projeden haberi olmayan yeni insanlara yeni kanallar üzerinden ulaşmaya çalışın. Bu projeyi destekleyebileceğine inandığınız kişilerle gerekiyorsa bire bir görüşün ve şahsen bilgi verin. Bu sırada kararlı olun ama ısrarcı olmayın…

Bu maddelere sizin de eklemek istedikleriniz varsa, yorumlarda paylaşabilirsiniz...

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.