IBM raporuna göre alışveriş döneminde ABD'de mobil satışlar yüzde 43 arttı

IBM raporuna göre alışveriş döneminde ABD'de mobil satışlar yüzde 43 arttı

ABD 28 Kasım'da Şükran Günü ve 29 Kasım'da yılbaşının alışverişlerinin başladığı Kara Cuma ile  600 milyon dolardan daha fazla pazara sahip alışveriş dönemini açmış oldu. İnternet dünyasında Amazon'un sezona hazırlık için binlerce işe alım yapması ile hazırlıkları aylar öncesinde başlayan sezon hareketliliği ile ilgili hemen hemen ilk ve detaylı raporu IBM paylaştı.

Şükran gününde gerçekleşen satışların yüzde 43'ünün mobilden geldiği açıklanan raporun mobil odağında olduğunu söyleyebiliriz. Mobil işletim sistemlerinden gelen kullanıcıların sepet miktarının karşılaştırıldığı rapora göre iOS kullanıcılar Android kullanıcılarına göre yüzde 15 daha fazla harcıyor.

IBM'in bulut bazlı servislerinden yaptığı analiz sonucu çıkan raporda Şükran gününde yapılan online satışların yüzde 25.8'i, Kara Cuma'da ise %21.8'i mobilden geldi. Toplam trafiğin yüzde 40'ı mobil üzerinden sağlandığı açıklanan raporda online satışların toplam cirosu ile ilgili açıklama yapılmazken geçen seneye göre yüzde 19.7'lik artış olduğu belirtilmiş.

Akıllı telefonlar ciroda tabletlerin gerisinde

Raporun en dikkat çeken noktalarından birisi mobildeki trafiğin artışında temel sebebi olan akıllı telefonlar olmasına karşın satışlar tabletler üzerinden gerçekleşiyor. Kara Cuma'da akıllı telefonlar tabletlerin iki katı trafiği sağlayarak online trafiğin 4'te birini sağlamasına karşın e-ticaret siteleri için tabletlerin yarısı kadar ciro sağlayabildi. Sepet miktarı incelendiğinde tablet kullanıcıları 132.75 dolar harcarken akıllı telefonlardan gelen satışların sepeti 115.63 dolarda kalmış.

iOS kullanıcıları Android kullanıcılarından daha fazla harcıyor

Mobil cihazların işletim sistemi temelinde de karşılaştırıldığı raporda Kara Cuma'da iOS kullanıcıları sepet başına 127.9 dolar harcarken Android kullanıcıları 105.20 dolar harcamış. Apple'ın ABD'de pazar hakimi olması ile birlikte online trafiğin 3'te biri iOS'tan gelirken 10'da biri Android kullanıcılarından gelmiş. Apple kullanıcıları ile ilgili önemli noktaları barından raporda dikkat çeken rakamlardan birisi de online satışların 5'te birinin iOS kullanıcıları tarafında yapılmış olması.

Mobil uygulamalarda bildirimler satışları getirdi

Şirketlerin mobil uygulamalar üzerinden yaptığı pazarlama ile ilgili üzerine geçen seneye göre %37 daha fazla bildirimin kullanıcılara gönderildiği belirtilen rapor şirketlerin bu kanala ne kadar önem verdiğini de göstermiş oluyor. Şirketlerin mobil uygulamaları geçen seneye göre %23 daha fazla yüklenmiş.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.