Nakliyat hizmeti veren kişi ve firmaları internet üzerinde toplayarak gönderim yapmak isteyenler ile buluşturan platformlar, bu yıl öne çıkan girişim alanlarından biri. Yurtdışında uShip.com'un da aralarında bulunduğu başarılı örnekleri bulunan segmentte, Borusan Lojistik tarafından hayata geçirilen Elektronik Taşımacılık Ağı kısaca ETA ismi verilen etasimacilik.com da dahil oldu.
Borusan Lojistik'in 5 milyon dolara yakın bir yatırım ile GOSB teknokentte geliştirdiği ETA (elektronik taşımacılık ağı) KOBİ odağında internet üzerinden nakliyat hizmetini taşıyıcılarla buluşturmak istiyor.
Nakliyecilerin sürekli seyahat halinde olduğundan yola çıkan ETA, onlara özel mobil bildirimde bulunarak segmentten beklentisine dair önemli ipuçlarını da vermiş oluyor.
Özellikle kamyonların yük taşıyarak gittiği yerden boş dönmemesinin getireceği verimliliğin yanında hem taşıyıcı hem de taşıtan için maliyet avantajı yaratan platform, nakliyenin 7 gün 24 saat izlenebilmesine de olanak sağlıyor. Mart ayında ekosisteme merhaba diyen ETA'nın 8 ayda ulaştığı rakamlarla ile birlikte daha yakından tanıyalım.
Ücretsiz üye olunan ETA'da taşıma işi vermek isteyen kullanıcı öncelikle talep oluşturup taşımayı yapacak kişilerden fiyatları alıyor. Bu hizmeti veren diğer online platformlardan farklı olara burada ETA'nın yaptığı yeniliğe değinmekte fayda var. Taşıyıcıya mobilden giden bildirim ile kullanıcı talep oluştururken yükleme ve boşaltma konumlarını haritadan seçerek kaydedebilmesi ve sonraki taleplerinde daha hızlı işlem yapabilmesi önemli detaylar arasında yer alıyor.
Kahverengi sektöre yeşil adım
Yazının başında belirttiğim ETA'nın verimliliğe katkısını rakamsal olarak açıklayan Borusan Lojistik, aynı araç adediyle daha fazla taşıma yapılarak; % 20 verimlilik artışı sağlandığını ve yaklaşık 10.000 adet daha az ağır vasıta araç kullanıldığını belirtiyor. Bu verimlilik kazanımı ise bir başka anlatımla 15 milyon adet ağacın temizleyebileceği karbon salınımı engellenmiş oluyor.
Rakamlarla taşımacılık sektörü
Balnak'ı geçtiğimiz yıl satın alarak pazar liderliğine ulaşan Borusan Lojistik, taşımacılık setörü ile ilgili önemli rakamlar paylaştı. Bir başka açıdan baktığımızda ETA ve benzeri platformların ulaşabileceği pazarın çerçevesini çizdi. Lojistik sektöründe Türkiye’de trafiğe kayıtlı yaklaşık 800.000 araç bulunduğunu belirtilirken araç sahiplikleri genelde bireysel olduğununda altı çiziliyor.
Yurtiçi taşımaların da %90'ı kara yoluyla yapıldığı paylaşılan bilgiler arasında yer alırken, Borusan Lojistik'in araştırmalarına göre ilk on büyük oyuncunun pazar payının pazarın sadece %10-%15'ini oluşturduğu dikkat çeken rakamlar arasında yer alıyor. Bu bilgilere bakıldığında ülkemizde büyük bir pazara sahip kara yolu taşımacılığının online platformlar ile daha ölçülebilir olmaktan öte, bu platformlar için önemli bir pazar potansiyeli taşıdığını söylememiz mümkün.
8 ayda ETA'nın büyüme hızı ve 2014 beklentileri
Turkcell'i M2M iletişimde çözüm ortağı olarak kullanan ETA, teklifleri aynı anda nakliyecinin mobil cihazına göndererek insan kaynağı ihtiyacını önemli oranda azaltmış olan firma, toplam 50 kişilik bir ekiple yönetiliyor.
Mart ayından bugüne her ay ortalama 1,5 kat iş hacminin artarak büyüdüğü belirtilirken, 5.000 kadar kamyoncu ve 1.000'den fazla KOBİ'nin şu anda sistemde yer aldığı da ETA'nın paylaştığı bilgiler arasında yer alıyor.
2014 ile ilgili ciro beklentisini paylaşmayan girişim şu anda 35 ilde faaliyet gösterdiklerini ve faaliyet gösterdikleri il sayısını artırarak hem ciro hem de hizmet alanı açısından büyütmeye devam edeceklerini belirtiyor.