GroupM düzenlediği Search Marketing Academy 2013 etkinliği arama motoru reklamcılığı odağında Sabancı Müzesi'nde gerçekleşti. İlki 2011 yılında gerçekleşen organizasyonda bu sene öne çıkan konu ise kullanıcının çok ekranlı davranışı ile gelen pazarlama ve ölçümleme verimliliğiydi.
Geçtiğimiz günlerde Plasenta'yı satın alan WPP Group tarafından yönetilen GroupM'in ev sahipliğinde gerçekleşen etkinliğe GroupM COO’su Marc Panic ile birlikte Google'dan önemli katılımcılar konuşmacı olarak yer aldı.
Etkinlikte Arda Kutsal'ın modaretörlüğünde 212'nin kurucuları Ali Karabey ve Numan Numan katılımı ile girişim sermayesinin online dünyaya olan ilgisi konuşuldu.
Maxus, MEC, MediaCom ve Mindshare'i bünyesinde bulunduruan GroupM'in arama motoru pazarlaması üzerine 28'i ülkemizde olmak üzere dünya genelinde 500 çalışanı olduğunu belirtip açılış konuşmasını yapan COO Marc Panic'in Türkiye pazarı ile söylediklerine geçelim. Türkiye GroupM'in son 5 yıldır en hızlı büyüyen pazarı olduğunu belirterek bu büyümenin ülke ekonominin büyümesinden öte Türkiye'deki çalışanlarının yetenekleri ve uzmanlıkları ile açıklanabileceğini dile getirdi.
Steve Wobb: Markalar müşteri ile ilk iletişimi artık internetten yapıyorlar
Google'ın WPP'den sorumlu direktörü Steve Webb konuşmasını mobil odağında sürdürürken Türkiye'nin Rusya ve Brezilya ile birlikte en hızlı büyüyen pazarlar arasında olduğunu belirtti. Etkinliğinin diğer konuşmalarında da sıkılıkla yer alan bir kullanıcının aynı anda birden fazla ekranı kullanmasından bahsederek buradaki pazarlama ve ölçümlemenin önemine değindi. Mobilde ki büyüme konusunda trafiğin bir yılda iki katına çıktığını ve tablet sayısının 3 katına çıktığını açıklayan Webb, daha önce sizinle paylaştığımız Youtube'in trafiğinin %40'ının mobilden geldiğini belirtti.
Google'da yapılan aramalar ile ilgili de rakamlar paylaşan Webb aylık 100 milyarın üzerinde arama yapıldığını belirterek sadece saç üzerine ise yıllık 10 milyardan daha fazla arama yapıldığını belirtiyor. Özellikle müşteriyi ilk izlenimle mağazada kazanan Unilever, P&G ve Loreal gibi markaların artık arama sonuçları ile yakalayacağını belirtiyor.
Google'dan sonra en büyük arama motoru: Youtube
Kasım ayına kadar YouTube'da görev yaparak yine Google bünyesinde Doubleclick'e transfer olan Milena Djuričić Youtube ile ilgili markalaşma üzerine reklam yapılacak platform olduğu kadar performans odaklı reklamın da yapılabileceğini belirtti. Youtube'da preroll reklamlarda kullanıcı 30 sn izlemeden şirketlerin ücret ödemediğini belirterek önemli olanın iyi bir içerik ile kullanıcının reklamı geçme tuşuna basmadan izlemesi olduğunu dile getirdi. Kullanıcı hedeflemesi açısında Google'ın tüm teknolojilerinin bulunduğunu söylerken sitelerine trafik sağlamak isteyen reklam verenlerin 15-20 saniyeden daha uzun içerik oluşturmamaları üzerinde durdu.
Etkinlik Google'ın Analytics üründen sorumlu Daniel Waisberg'in Universal Analytics konuşması ile devam etti. İnternette olan ve internette olmayan yapıların içiçe geçtiği dönüşüm modellerindeki ölçümlemeye yarayan Universal Analytics hakkında detaylı açıklama yapan Waisberg'in ana odağı gerçek dünya ile sanal dünya arasında ayrımının neredeyse kalmadığı ve kullanıcının birden fazla ekranda gezerken takip edilebilmesiydi.
Ali Karabey: E-ticaretin 3 yıl içerinde 4-5 kat büyümesini bekliyoruz
Kişisel konuşmalardan sonra panel oturumları ile devam eden Search Marketing Academy 2013'te sırayı girişim sermayesinin dijitale olan ilgisi aldı. Arda Kutsal'ın modarötörlüğünde gerçekleşen panelde Numan Numan ve Ali Karabey, 212'nin 30 milyon dolarlık fon kaynağı olduğunu belirtip rakamlara baktıklarında e-ticaretin 3-5 yıl içerisinde en az 4 kat büyüyeceğini ön gördüklerini ve dolayısı ile yatırımlarını bu yönde gerçekleştrdiklerini belirtti. Ali Karabey, online ödeme sistemleri ve mobil sağlık uygulamaları konusunda ülkemizde potansiyel bulunduğunu dile getirirken, Numan Numan e-fatura ile birlikte şirketlerin dijital dünyaya geçişinin de hızlandığını dile getirdi.
Panelde konuşulan konular arasında dikkat çekenlerden birisi de son dönemin popüler konularından Big Data ve mobildi. Numan Numan mağazada satış temsilcisi giydiğim kıyafetten beni anlayamazken Amazon hangi ürünleri alabileceğimi biliyor ve öneride bulunuyor diyerek Big Data ile online dünyanın potansiyelinin daha yüksek olduğunu dile getirdi. Mobil konusunda Yemeksepeti'nin siparişlerinin %40'ının buradan geldiği konuşulurken ülkenin genç nüfusu ile birlikte internet paketleri ucuzlarsa daha da farklı noktalara ulaşabileceği dile getirildi.
Etkinlik 2 panel daha yapıldıktan sonra sona erdi. P&G'den Emre Açıkel'in modaratörlüğünü yaptığı oturumda önemli satırbaşları vardı. Bunlar Kliksa'nın yeni genel müdürü Nevgül Safkan'ın perakende de müşteriyi sadakat kartları ile tanımaya başladığımızda çok heyecanlandıklarını ama internet ile birlikte reklamı nereden görüp geldiğinden sonrasında nereleri ziyaret edeceğine kadar bilmenin inanılmaz birşey olduğunu dile getirmesi ve Turkcell'den Alpay Alptekin'in markaların büyük resmi görerek performans pazarlamasını pazarlamanın performansı olarak görmeleri gerektiğini söylemesiydi.
3 saat'e yakın süren Webrazzi'den canlı izlenebilen etkinliği kaçıranlar aşağıdan izleyebilrler;
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap