Haber kaynağı olarak sosyal ağ siteleri [Araştırma]

Haber kaynağı olarak sosyal ağ siteleri [Araştırma]

Haber kaynağı olarak sosyal ağ siteleri Dünyada da pek çok kez yaşandığı ve son olarak ülkemizde Gezi protestoları ile birlikte bir kez daha çok net bir şekilde ortaya çıktığı gibi, internet haber alma alışkanlıklarımızı ciddi bir şekilde değiştiriyor. Bundan sadece bir kaç yıl öncesine kadar haberlere ulaşmak için ya günlük gazetelere, ya da görsel ve işitsel kitle iletişim araçlarının planlanmış zaman dilimlerindeki bültenlerine mecburduk.

Bugün durum böyle değil. Haber her an, her yerden ve herkes tarafından erişilebilir ve daha da ilginci dağıtılabilir hale geldi. Bunda da özellikle sosyal medyanın rolü son derece büyük. PEW’in gerçekleştirdiği bir araştırma bir haber kaynağı olarak sosyal ağ sitelerinin nasıl bir önemi olduğunu ortaya koyuyor…

Araştırma ABD’de gerçekleştirilmiş olduğu için ülkemizdeki alışkanlıklara bire bir uygun olmayabilir. Bununla beraber sosyal medya kullanımının küresel olarak benzerlikler gösterdiğini düşündüğümüzde Türkiye’de sosyal medyanın bir haber kaynağı olarak nasıl kullanıldığına dair fikir verecektir.

Haber kaynağı olarak sosyal ağ siteleri

11 önemli sosyal ağ sitesinin incelendiği araştırmada ilk olarak, her bir sosyal ağ sitesinin kullanıcılarının ne kadarının siteyi haber alma amaçlı kullandığını gösteriyor. Listedeki en çok kullanıcıya sahip sosyal ağ sitesi olmasa da Reddit kullanıcılarının yüzde 62’sinin siteyi haber kaynağı olarak kullanıyor olması, Reddit’i bu listede birinci sıraya yerleştiriyor. Ardından yüzde 52 ile Twitter ve yüzde 47 ile Facebook geliyor.

Araştırmadaki diğer dikkat çekici bir sonuç da sosyal ağları bir haber kaynağı olarak kullananların yüzde 65’inin haberleri tek bir sosyal ağ sitesinden takip ediyor oldukları. Birden fazla siteyi bu amaçla kullananların oranı yüzde 26 iken, üç veya daha fazla kaynaktan haberleri takip edenlerin oranı  sadece yüzde 9.

Haber kaynağı olarak sosyal ağ siteleri

Birden fazla sosyal ağ sitesini haber kaynağı olarak değerlendiren kullanıcılar arasında Facebook’un popülerliği görünüyor. Diğer bir sosyal ağ sitesinden haberleri takip edenlerin, ikinci haber kaynağı olarak Facebook’u kullanma oranları oldukça yüksek. Bu açıdan bakıldığında ikinci sırada ise YouTube geliyor. Burada ortalamayı artıran ilk haber kaynağı olarak Google+’ı görüyoruz. Çünkü Google+’tan haber alan kullanıcıların yüzde 47’si ikinci haber kaynağı olarak yine Google’a ait olan YouTube’u tercih ediyorlar. Bu listede üçüncü sırada ise Twitter geliyor.

Bu sonuçlar bize sosyal medyanın önemli bir haber kaynağı haline gelmiş olduğunu gösteriyor. Özellikle de daha niş sitelerin kullanıcıları arasında sosyal ağ siteleri bir haber kaynağı olarak kullanma oranın daha yüksek olduğu dikkat çekiyor.

Her ne kadar haber kaynağı olarak ilk akla gelen site Twitter olsa da, kullanıcı sayısı avantajıyla Facebook Twitter’ı geride bırakıyor. Bu sırada içeriğe ciddi yatırım yapan LinkedIn’in ise 11 sosyal ağ sitesi arasında ancak 8. sırada yer alıyor olması bu alanda daha çok çalışması gerekeceğini gösteriyor.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.