Küçük mutluluklar endeksine göre sevdiklerimiz için kendimizden daha çok harcıyoruz [infografik]

Küçük mutluluklar endeksine göre sevdiklerimiz için kendimizden daha çok harcıyoruz [infografik]

MasterCard tüketicilerin harcama alışkanlıklarını ölçümlemek amacıyla Avrupa genelinde gerçekleştirdiği Küçük Mutluluklar Endeksi'ne dair 3 infografik paylaştı. Özellikle hediye sektörü ile ilgili önemli rakamlar barındıran infografiklerde en dikkat çıkan sonuçlardan birisi ülkemizde kendimizden çok sevdiklerimiz için daha fazla alışveriş yapıyor olmamız.

Araştırmaya göre en eli açık ülke Türkiye. Avrupa’da yakınları için hediye alırken, kendine harcadığından daha fazla harcayan tek tüketici grubu. Ülkemizde tüketiciler kendisi için ayda 49 euro harcarken konu yakınlarını ödüllendirmeye geldiğinde 58 euroyu gözden çıkarıyor.

Erkekler neşelenmek amacıyla alkollü içeceklere ve dışarıda yemekle kendini ödüllendirirken kadınlar tahmin edildiği gibi kıyafete, çantaya ve ayakkabıya kendini ödüllendiriyor. Araştırmaya göre ülkemizde yakınlarını da minik armağanlarla ödüllendirmek tüketicilerin kendilerini daha da mutlu hissetmesini sağlıyor. Küçük mutluluklar endeksi raporuna göre tüketicilerin kendilerini ödüllendirmek üzere aldığı küçük hediyelerin başında giysi, ayakkabı, çanta, yemek, çikolata, tatlı ve kek olarak belirtilmiş.

kme-hediye-satin-alma

Ülkemiz tüketicileri kendilerine ya da çevrelerine küçük hediyeler aldıklarında kendilerini mutlu hissettiklerini, özellikle yakınlarına doğum günü ve özel günlerin yanı sıra, teşekkür etmek ve iyi bir haberi birlikte kutlamak için de sıklıkla armağan alma yoluna gittiklerini ortaya koyuyor.

küçük-mutluluklar-endeksi

Türkiye’nin yanı sıra, Almanya, İtalya, Belçika, Fransa, İsveç, Rusya ve İngiltere’de, 12 bin tüketicinin katılımıyla gerçekleştirilen araştırmaya göre, Avrupalıların %59'u kendilerini ödüllendirmek amacıyla küçük hediyeler satın alıyor. En fazla hediye sayın alan ülke 72 Euro ile Almanya olurken en az tüketim gösteren ülke ise 32 Euro ile İngiltere olarak belirtilmiş.

kme-alinan-hediyeler

Türkiye'de tüketicilerin küçük hediye alma zamanlarının da belirtildiği infografikte en çok alışveriş yapılan zamanlar maaş alındığında, hafta sonları, iyi haber alındığında olarak belirtilmiş.  Ülkemizde kendisini ödüllendirerek neşelenmek isteyen tüketiciler en çok elbise, çanta, ayakkabı, yemek ve çikolata, tatlı, kek alırken bunlardan sonra kitap, dergi, sinema biletinin gelmesi bize önemli başka noktaları da gösteriyor.

MasterCard'ın hazırladığı 3 infografiğe buradan ulaşabilirsiniz

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.