Dikkatiniz dağıldığında otomatik olarak yavaşlayan araba teknolojisi üzerinde çalışılıyor

Dikkatiniz dağıldığında otomatik olarak yavaşlayan araba teknolojisi üzerinde çalışılıyor

Araç içi eğlence sistemleri gün geçtikçe gelişiyor ve artık otomobillerimiz de daha akıllı bir hale geliyor. Ancak gelişen teknolojiye rağmen insanların en önemli beklentisi güvenlik.

İnsan ve bilgisayar arasındaki etkileşim üzerinde devrimsel çalışmalar yapan Emotiv adlı firma, EPOC adını verdiği sistemle sürücülerin dikkatini ölçüyor. Sürücülerin kafalarına bağlanan ve beyindeki sinyalleri algılayan bir başlık sayesinde, sürücünün dikkati takip edilebiliyor.

EPOC sistemi sayesinde, sürücülerin beyinlerinin ön lobundaki zihinsel algıları sensörler sayesinde takip ediliyor. Böylece sürücünün dikkati dağıldığı anda otomobil otomatik olarak güvenli olarak yavaşlıyor. Kısacası direksiyon başındayken telefonunuz çaldığında, yolculardan birisi sizle konuşurken, siz radyo ile uğraşırken ya da uykunuz geldiğinde beyninizdeki sinyalleri hemen algılayarak, aracı otomatik olarak yavaşlatıyor. Bu yüzden Attention Powered Car adını alan araçların testleri sürüyor.

Her ne kadar şu andaki formu ve yapısıyla günlük hayatta kullanımının çok da mümkün olmadığı aşikar olan bu yeni teknoloji, trafikte pek çok insanın hayatını kurtarabilecek kadar büyük bir potansiyele sahip. Üstelik uygulama sadece otomobillerde değil, havayollarında yolcu uçağı veya savaş uçağı pilotları için de kullanılabilir.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.