ICO Partners Türkiye video oyun pazarıyla ilgili araştırmasını yayınladı [İnfografik]

ICO Partners Türkiye video oyun pazarıyla ilgili araştırmasını yayınladı [İnfografik]

ICO Partners’ın Smart N Digital Marketing ile birlikte hazırladığı Türkiye video oyun pazarına yönelik araştırma yayınlandı.

Raporda Türkiye’de internet kullanımı, oyun sektörünün büyüklüğü ve buna bağlı birçok önemli bilgi yer alıyor. Raporda ilk dikkat çeken veri, Türkiye'deki internet kullanıcılarının ayda 31 saatini internette geçiriyor olmaları. Bu rakam Türkiyeyi İngiltere’den sonra Avrupa’da internette en çok vakit geçiren ülkeler arasında 2. sıraya yerleştiriyor. Birinci sıradaki İngiltere’de ise bu rakam 37.3 saat.

Araştırma da yer alan ilginç verilerden bir diğeri ise Türkiye’deki internet bağlantılarının %16’sının halen internet kafelerden yapılıyor olması. Özellikle 2000-2005 yılları arasında genişbant internet çok yaygın değilken toplumda kullanımı çok yaygın olan internet kafelerin halen bu popülerliğini devam ettirdiğini görüyoruz.

Toplam internet kafelerin %42’si Marmara bölgesinde yer alırken %16’sının Akdeniz bölgesinde olduğu belirtilmiş. Türkiye'deki ailelerin %46’sının evinde bilgisayar yer alırken, %28’inde akıllı telefon bulunuyor. İnternet kullanıcılarının %39’unun online oyunlar oynadığı dikkati çeken bir başka veri.

Türkiye oyun pazarının büyüklüğünün yıllık 183 milyon euro olduğu açıklanan analizde, Epin kullanan kullanıcıların %61’nin yaşının 21'den küçük olduğu ve kullanıcıların Epin’de aylık olarak ortalama 44 euro harcadağı aktarılmış. Türkiye'deki kullanıcıların her 100 bedava uygulamaya karşılık 2.2 ücretli uygulama indirdiği  ve MMO oyunlarında ARPU’nun (Kullanıcı başına ortalama gelir) 10.3 euro, ARPPU’nun (Ödeme yapan kullanıcı başına ortalama gelir) 21 euro. Sosyal oyunlarda ARPU'nun 1.1 euro,  ARPPU’nun 7.75 euro.  Mobilde ise ARPU’nun 1.4 euro, ARPPU’nun ise 4.1 euro olduğu yer alıyor.

Kişisel görüşüm olarak mobil rakamları beklentilerim dahilin de buldum ancak sosyal oyunların ARPU’sunun bizim gibi aktif kullanıcısı ve internet kullanıcısı oranı çok yüksek olan bir pazara göre düşük bulduğumu ifade etmeliyim.

ICO Partners’ın hazırladığı infografiğin tamamına aşağıdan ulaşabilirsiniz.

Print

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.