Türkiye lansmanı öncesinde SurveyMonkey Webrazzi ofisinde konuğumuz oldu. Şirketin CEO'su Dave Goldberg, SurveyMonkey ile ilgili önemli bilgilerin dışında Türkiye ve Girişimcilik üzerine açıklamalarda bulundu.
Yarın resmi tanıtımı yapılacak dünyanın en büyük anket servisi SurveyMonkey, bugünden itibaren ülkemiz kullanıcıları için tr.surveymonkey.com adresinden yayın yapacak. Özellikle eğitim sektöründe uzun zamandır ülkemiz kullanıcılarının diğer dillerde ve yabancı para birimini kullandığı SurveyMonkey bu açılımla Türkçe dilini ve TL para birimini eklemiş oldu.
SurveyMonkey; kullanıcılarına anket hazırlama, toplayabilme ve sonuçlarını analiz etme dahil olmak üzere anketin tüm süreçlerine dair hizmet sunuyor. Ücretsiz kullanım seçeneği ile birlikte 4 farklı fiyat seçeneği bulunan SurveyMonkey'i birlikte inceleyelim ve eşi Facebook'un COO'su olan Dave Goldberg'in girişimcilik üzerine söylediklerine bakalım.
SurveyMonkey ve Türkiye Hedefleri
1,3 milyar dolar değerlemeye sahip dünya genelinde 280 çalışanı olan şirketin CEO'su Dave Goldberg, Türkiye'de artan internet kullanımın ve dijitale olan ilginin kendilerini cezbettiğini belirtiyor. Goldberg, ABD merkezi ile dünyada 16 dilde hizmet verdiklerini ama hizmet verdikleri ülkelerde ofis açmadıklarını belirterek Türkiye'de ofis açılmayacağını sözlerine ekledi.
5 yıl önce SurveyMonkey'e dahil olan Goldberg, şirketin ilk yurtdışı açılımının Flemenkçe dilinde yapıldığını ve daha sonrasında Avrupa Birliği ülkeleri ile birlikte Asya'da büyümenin devam ettiğini belirtti. Türkiye'den ilgilendiğiniz şirket var mı sorusunu yılda 100'den fazla şirket ile görüşme yaptıklarını burada dikkat ettikleri noktaların takım, teknoloji ve müşteri kitlesi olarak sıralanabileceğini belirten Goldberg, Türkiye'den uygun bir şirket olması durumunda değerlendirilecektir diyerek cevapladı.
Dave Goldberg'den Girişimcilik Üzerine Önemli Notlar
Girişim sermayesi şirketi olan Capital Records'ta 2 yıl çalıştıktan sonra arkadaşı ile birlikte kendi şirketini kurup Yahoo'ya satan Dave Goldberg, girişimcilik ve global oyuncu olmak ile ilgili önemli noktalara değindi;
- Gençken risk almanın kolaylığı ile birlikte ilk girişimin batması muhtemeldir. İlk girişimler genellikle hatalarla dolu ama çok şey kazandırır girişimciye.
- Girişimlerde ekibin oluşturulmasının çok önemli olduğunu belirtip SurveyMonkey, 20 kişiden 280 kişiye ulaşan yolculuğunda tüm zamanını işe alımlarla harcadığım ama artık zamanın 4'te 1'ini işe alımlarla ilgilenerek geçiriyorum.
- Farklı karakterlerde ve yeteneklerde insanları ve özellike deneyimsiz insanları işe almak önemli. Her kişinin ayrı ayrı eksiklikleri ve güçlü yanları var her çalışan aynı olursa ekibin eksik yanları belirginleşir ve kapanamaz. Ama farklı kişilerin zayıf yanları diğer kişilerin güçlü yanları ile beslenir ve mükemmel bir ekip oluşur.
- Yerelden başlayarak ve büyüme kolaydır ama küresel oyuncu olmak için başlangıçta küresel hedefin olması ve mimarinin buna göre kurgulanması önemlidir.
- 3 kişinin apartman dairesinde başlayarak kurduğu girişimin küresel oyuncu olması için kendini yenilemesi lazım. SurveyMonkey 10 yıllık teknlojisini 4 yıl süren değişimin ardından yeniledi. Burada önemli olan son kullanıcı farketmeden geliştirilmelerin yapılması.
Ülkemize uluslararası ölçekte bu büyüklükte bir girişimin gelmesinin öneminin yanında Dave Goldberg'in girişimcilik üzerine açıklamaları önemliydi. Yakın zamanda Dave Goldberg'i yeniden Türkiye'de ağırlayacağımızı ve girişimcilik üzerine tecrübelerini paylaşacağını umut ediyorum.
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap