Y Combinator tarafından düzenlenen 2013 Startup School'dan öne çıkan notlar

Y Combinator tarafından düzenlenen 2013 Startup School'dan öne çıkan notlar

İnternet girişimleri için ABD'nin ve dolayısıyla dünyanın en büyük girişim hızlandırıcı programlarından biri olan Y Combinator'ın organize ettiği 2013 Startup School etkinliği, geçtiğimiz Cumartesi günü düzenlendi.

Aralarında Square ve Twitter'ın kurucusu olan Jack Dorsey, Facebook kurucusu Mark Zuckerberg, Airbnb kurucu ortaklarından Nate Blecharczyk, Optimizely kurucusu Dan Siroker, VMWare kurucusu Diane Greene ve Evernote kurucusu Phil Libin'in de bulunduğu isimlerin konuşmacı olduğu etkinlik oldukça ilgi gördü. Biz de bu yazıda sizler için etkinlikte konuşan isimlerin aktardıklarından oluşan bir derleme yazısı yazmak istedik.

Yazının devamında maddeler halinde etkinlikten dikkat çeken notları bulabilirsiniz. Daha fazla detay isteyenler ise şurada bulunan dokümana göz atabilir. Aynı zamanda ilk defa bu yıl canlı olarak yayınlanan etkinliği takip ettiyseniz, yorum bölümünde sizlerin de dikkatini çeken noktaları bekliyoruz. Bu arada 19 Ekim 2013 tarihinde düzenlenen etkinlik bu yıl dokuzuncu kez hayata geçmiş oldu.

phil-libin-startup-school

Phil Libin, Evernote

  • Bugüne kadar kurduğu 3 girişimin tamamında muhteşem bir ekiple bir arada çalıştığını söyleyen Libin, ekibin potansiyel ve enerjisinin ne kadar önemli olduğuna vurgu yaptı.
  • Evernote öncesinde kurduğı iki şirketin de danışmanlık temelli işler yaptığını anlatan Libin, Evernote öncesinde kendilerinin de seveceği ve kullanacağı bir ürün inşa etmek için yola çıktıklarını paylaştı.
  • Phil Libin: "İleride beraber bir şirket kuramayacağınız insanlarla arkadaş da olmayın."

Jack Dorsey, Square ve Twitter

  • Alışılmışın dışında bir sunum gerçekleştiren Jack Dorsey, okuduğu ve yaşamını etkilediğine inandığı birkaç kitaptan bahsetti. Ve kısa kısa girişimlerece yapmaları ve yapmamaları gereken şeyleri özetledi.
  • Jack Dorsey'nin sunumunda geçen kitaplar: Robert Henri'nin The Art Spirit ve Bill Walsh'ın The Score Takes Care of Itself.
  • Jack Dorsey'ye göre girişimcilerin yapması gerekenler: her gün 7 saat uyumak, herkese selam vermek, geçmişe ya da geleceğe takılmadan anı yaşamak. Yapmaması gerekenler ise: Haftaiçleri sert içkiler içmemek ve şeker yemeyin. :)

Mark Zuckerberg, Facebook

  • Sahnede Y Combinator kurucu ortaklarından Paul Graham ile sohbet eden Zuckerberg, Facebook'u kodlamaya başladığı günlere dönerek geçmişte hata yapmaktan hiç korkmadığını dile getirdi.
  • The Social Networks filminde gösterilenin aksine Facebook ilk olarak FaceMash değil, Course Graph isimli projeden çıkmış. Course Graph projesinin başlarda Harvard içinde 2 bin kadar kullanıcısı varmış.
  • Zuckerberg nasıl başarılı bir yönetici olduğu sorusuna ise "çok hata yaparak" şeklinde bir yanıt verdi.
  • Paul Graham'ın yönelttiği "Facebook'u yaratırken nasıl tutacak bir proje olduğunu test ettin?" sorusuna ise Zuckerberg'ün cevabı şu oldu: "Facebook'u yaratırken tutacak mı yoksa tutmayacak mı diye düşünmedim. O dönemde Harvard'da öğrenciydim ve tek amacım insanların etrafımda bulunan insanları ortak bir platformda bir araya getirmekti."

mark-zuckerberg-startup-school

Nate Blecharczyk, Airbnb

  • Airbnb kurucu ortaklarından ve aynı zamanda da şirketin CTO'su olan Nate Blecharczyk, sahneye üzerinde "airbnb engineering" yazan bir t-shirt ile çıktı.
  • Şirketin nasıl büyüdüğünü anlatan Blecharczyk, New York bölgesinde bulunan az sayıdaki ev sahibi ile evlerinin profesyonel fotoğrafını çekmek bahanesiyle tanıştıklarını ve samimi ilişkiler kurduklarını anlattı. Blecharczyk'e göre bir ürün geliştirirken o ürünü en çok kullanacak kemik kitleyi anlamak ve onlara yakın olmak çok önemli.
  • Yukarıda bahsettiğimiz kitlenin aktardığı çok sayıda noktayı platform üzerinde değiştirdiklerini söyleyen Blecharczyk'e göre ürünü early adopter'ler için geliştirmek gerekiyor.
  • 2010 Startup School'da şirketin CEO'su Brian Chesky'nin bir sunum yaptığını hatırlatan Blecharczyk, o günden bugüne kadar Airbnb'nin 73 kat büyüdüğünü söyledi.
  • Blecharczyk'nin aktardığı diğer rakamlara göre Airbnb bugüne kadar 9 milyon kişiyi evlerde konaklattı.
  • Kullanıcı deneyimi için insanların Airbnb'de 3 tıkla ev kiralayabilmeleri hedeflenmiş.
Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.