Son zamanların en popüler mobil oyunlarından biri olan Clash of Clans'in yapımcısı olan Supercell ve Japonya'nın önemli internet ve telekom şirketi SoftBank'in anlaşması mobil oyun dünyası için yeni bir dönemin başlangıcı olabilir.
SoftBank'in yaptığı açıklamaya göre (PDF) firma Supercell'in yüzde 51'ini 1,53 milyar dolar karşılığında satın aldı. Bu anlaşma Supercell'in 3 milyar değerlemeye ulaşmış olmasına anlamına geliyor. Üstelik 800 milyon dolar değerleme üzerinden 130 milyon dolar yatırım almasından sadece bir kaç ay sonrasında.
Bu anlaşmaya biraz daha yakından baktığımızda ise daha önce Supercell'in baş döndürücü değer artışının yanı sıra, Gung Ho Entertainment'i satın almış SoftBank'ın rotası ve mobil oyun dünyasının geleceğine dair ilginç ipuçları görülebiliyor...
SoftBank oyuna ısınıyor
Önce SoftBank'a yakından bakalım. 1981 yılında kurulmuş olan firmanın 2012 yılını yaklaşık 32 milyar dolar gelir ile kapattı ve bunun yaklaşık 3 milyar doları kar hanesine yazıldı. SoftBank Japonya'da telekomünikasyon, finans, medya ve internet gibi farklı alanlarda faaliyet gösteren önemli firmalardan biri.
Fakat Japonya dışında da dikkat çeken yatırımlar var. Örneğin ABD'li ünlü telekom firması Sprint'in yüzde 80 hissesi SoftBank'ın elinde bulunuyor.
Oyun tarafında ise yıl içerisinde Puzzle & Dragons oyunun yapımcısı GungHo Entertainment'daki hisse oranını yüzde 33,6'dan yüzde 58'e yükseltmek için 264 milyon dolar harcamıştı. Aylık geliri yaklaşık 50 milyon dolar olarak tahmin edilen mobil oyun firması GungHo'da çoğunluk hissesine sahip olmak için oldukça uygun bir rakam olduğunu belirtmekte fayda var.
Supercell'in günlük geliri yaklaşık 2,4 milyon dolar
SoftBank'ın mobil oyun dünyasına bir adım daha ileri gitmesini sağlayan yeni anlaşmanın diğer tarafı olan Finlandiyalı Supercell'in elinde ise yaklaşık 100 çalışanı, Clash of Clans ve HayDay gibi popüler oyunları ve yaklaşık 8,5 milyon günlük aktif oyuncusu bulunuyor. Supercell'in günlük gelirinin 2,4 milyon dolar civarında olduğu tahmin ediliyor.
Aylık olarak Supercell de, aynı GungHo gibi 50 milyon dolar üzerinde gelir üreten bir mobil oyun firması ve toplam bu yeni anlaşma toplam değerini 3 milyar dolara çıkartmış olmasına rağmen, en değerli mobil oyun firması değil. Örneğin SoftBank'ın çoğunluk hissesini elinde bulundurduğu GungHo'nun toplam değeri yaklaşık 4 milyar dolar civarında.
Mobil oyunların yükselişi
SoftBank kısa aralıklarla mobil oyun dünyasındaki yıldızı parlayan iki firmayı satın alarak bu alana çok sağlam bir giriş yapmış oldu. Bu sayede bir anlamda mobil oyun sektörünün bir süredir devam eden hızlı yükselişi de tescillenmiş oldu. Önümüzdeki dönemlerin bu alandaki tüm oyun firmaları için çok daha hareketli geçmesi sürpriz olmayacaktır.
Diğer yandan bir dönem fırtınalar estiren Zynga'nın sosyal oyun tarafında hızının kesilmiş olması, oyun sektöründe dengelerin ne kadar çabuk değişebildiğinin bir göstergesi. Mobil oyun alanında da benzer şekilde hızla yükselen daha çok firma çıkacağına şüphe yok ama pazarın büyüme hızının, artan rekabet nedeniyle yeni oyuncu elde etmenin maliyetlerinin artmasının gölgesinde kalacağı bir döneme gelindiğinde bu rüzgarın da yavaşlayacağını ön görebilmekte fayda var.