Twitter'ın halka arzında dikkat çeken detaylar!

Twitter'ın halka arzında dikkat çeken detaylar!

2006'da kurulan Twitter geçen süre zarfında reklam gelirleri, üye sayısı gibi anahtar değerlerin aralarında bulunduğu şirket bilgilerini paylaşmakta ketum olan Twittter, halk arz için sunduğu S-1 belgesi ile şirket ile ilgili detayları da yatırımcılarla paylaşmış oldu.

1 milyar dolarlık halka arz gerçekleştirecek olan Twitter'da dikkat çeken konuların başında iki basamaklı hisse oranına sahip tek kişi Evan Williams görünüyor. Twitter CEO'su Dick Costolo'nun maaşı Ağustos ayında yıllık 200 bin dolardan 14.000 dolara düşürülmüş.

Kullanıcı sayısı yönüyle Twitter'ın beklenilen sayılara ulaşamadı dikkat çekiyor. Twitter 240 milyon kullanıcıya sahip, 4 sene sonra kurulan ve sadece görsel paylaşım yapılan Instagram'ın kullanıcı sayısı ise 150 milyon. Dikkat çeken başka bir detay ise Twitter kullanıcılarının aksiyonları takip etme yönüyle sıkıntı yaşıyor olması.

Twitter'ın halka arza kadar geçen sürede aldığı yatırımlara ve CEO'sunun yıllık gelirine kadar detaylı bilgilere birlikte bakalım.

form_s-1

Evan Williams En Büyük Hissedar

Kurulduğu günden itibaren toplamda 9 tur yatırım alan Twitter pek örneği olmayan G serisi yatırımı da görmüş oldu. 2007'den itibaren aldığı yatırım tutarı 1.16 milyar dolar olan Twitter'ın yatırımcıları arasında Kleiner Perkins Caufield & Byers, Morgan Stanley,  3 ayrı tur yatırımında da yer alana Spark Capital ve 2 ayrı tur yatırımında yer alan Benchmark Capital'in da aralarında bulunduğu 10'dan fazla girişim sermayesi bulunuyor. Alınan yatırımların sonucunda kuruculardan Evan Williams %12'lik hisse ile iki basamaklı hisseyle sahip tek ortak. Kurucularından Jack Dorsey %4.9'luk hisseye sahip. A serisi yatırımcılarından ve Twitter'ın CEO'su Dick Costolo'nun %1.6 hissesi bulunuyor. Twitter'ın kurucuları arasında yer alan bir diğer isim olan Biz Stone'ın ismi hissedar listesinde yer almıyor.

Twitter CEO'sunun yıllık maaşı 14.000 dolar

Her tweet'in 140 karakteri olduğunu düşündüğümüzde karakter başına yıllık 100 dolar maaş alan Twitter CEO'sunun maaşı dikkat çeken rakamlardan birisi. ABD'de CEO'ların aldığı maaşın düşük olması trendine ayak uydurduğu anlaşılan Twitter'ın CEO'suna geçen yıl hisse opsiyonları ile 11.5 milyon dolar ödenmiş. Ayrıca Twitter'ın A serisi yatırımcıları arasında bulunan Dick Costolo'nun Twitter'da %1.6 hissesi bulunuyor.

Twitter beklenenden daha az kullanıcıya sahip

Twitter uzun zamandır 200 milyondan fazla kullanıcıya sahip olduğunu söylese de bu rakamdan sadece 18 milyon fazla. Facebook'un 1.15 milyar kullanıcısının 5'te 1'i olan bu rakam Twitter için hayal kırıklığı yaratmış. Özellikle Instagram'ın 150 milyon üyesi ile karşılaştırıldığında Twitter'ın bu yönde beklentileri karşılayamadığı daha da net anlaşılmış oluyor. Twitter'ın geçtiğimiz aylarda spam sınıfına aldığı kullanıcılarının hesaplarını kapatsa da bu rakam toplamda 10 milyon üyeyi geçmediğini de belirtmekte yarar görüyorum.

twitter-sayfa-goruntulenmeÜye başı gelir yerine görüntülenme başı gelir terimi

Yatırımcılar için anhatar rakamlardan biri olan sosyal ağın üye başına elde ettiği gelir (ARPU) yerine, Twitter haber akışının görüntülenmesi başına elde ettiği geliri (ARPTV) paylaşmış.

S-1 formunda yer alan bilgide haber akışının görüntülenmesini, kayıtlı kullanıcının mobilde dahil olmak üzere yaptığı görüntüleme ve yenilemeleri ise yeni görüntüleme olarak kabul edildiği belirtiliyor.

Grafikten dikkat çeken rakam ise Twitter'ın artan görüntülenme sayısı ve dolaylı olarak artan reklam gelirleri. Her 1000 gösterim için 0.80 dolar kazanan Twitter 150 milyarın üzerinde gösterim yapmış.

Twitter üye başına reklam gelirini paylaşmasa da 2013'ün ilk 6 ayda 62.8 milyon dolar reklam geliri elde etmesini üye sayısı ile oranlayınca üye başına 0.14 dolarlık reklam geliri elde ettiği görülüyor, yıllık ise yaklaşık 0.28 dolar. Facebook'ta üye başına elde edilen gelir Twitter'ın rakamının yaklaşık 5 katı kadar 1.60 dolar.

Twitter'ın S-1 raporunda dikkat çeken noktalardan bir diğeri ise kullanıcıyı takip edemiyor olması. TweetDeck ve Mac kullanıcılarının aksiyonları detaylı raporlanamıyor. Bu da dünyanın sayılı ağı için önemli bir eksikliği gözler önüne seriyor.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.