20 yıl önce başlayan internet reklamcılığının hikayesi [infografik]

20 yıl önce başlayan internet reklamcılığının hikayesi [infografik]

İnternet reklamcılığıın hikayesi bundan tam 20 yıl önce başladı . Eylül 93'de Global Network Navigator ilk banner alanını silikon vadisinden bir hukuk firmasına sattı. Hukuk firması sadece basılı medyada verdiği görselin aynısını internette de kullanmış ve web sitesine trafik sağlamıştı.

Aradan 20 yıl geçti 36 milyar dolar büyüklüğünde online reklam pazarı oluştu. Tıklama bazlı reklamları, gösterim bazlı, aksiyon bazlı reklamlar izledi. 2011'de gazete ve dergilerin reklam gelirlerini geçen online reklam pazarı televizyonun reklam gelirinden sonra reklam pazarında ikinciliği aldı.

1996'da Planet Oaisis tıklama başına maliyeti (PPC) internet sözlüğüne kazandırdı. Şirketi daha sonra Yahoo tarafından satın alınan Jeffrey Brewer, 1998'de arama motorlarında tıklama başına ücret konseptini TED konferasında tanıttı. Böylece internet reklamcılığı pastasının %50'lik dilimini oluşturan arama motoru reklamlarının temeli atılmış oldu.

1993'te başlayıp mobil reklam, video reklam, retargeting ile gelişerek devam eden internet reklamcılığı üzerine Marin Software başarılı bir inforgrafik hazırlamış, aşağıda inceleyebilirsiniz.

Print

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.