Valve’den Linux tabanlı oyun konsolu Steam Box geliyor

Valve’den Linux tabanlı oyun konsolu Steam Box geliyor

Bilgisayar oyunlarının geçmişi neredeyse bilgisayarlar kadar eski. Fakat içerisinde bulunduğumuz ve “bilgisayar” kavramının yeniden tanımlandığı dönemde oyunlar da benzer bir evrim geçiriyorlar. Eskiden sadece iletişim için kullanılan cihazlar günümüzde oyun ekosisteminin önemli bir parçası haline geldiler.

Eski zamanlarda işletim sistemi veya TV ünitileri ile tanınmış firmaların ürettikleri oyun konsolları bugün bu firmaların önemli gelir kaynakları arasında üst sıralarda yer alıyor. Diğer yandan Ouya gibi kitlesel destek görmeyi başaran yeni nesil oyun konsolları dev firmalarla rekabet edebilir hale gelebiliyor.

Bu sırada oyunların dağıtımı konusunda en büyük dönüşümü sağlayan Valve’in de kendi oyun konsolu ile yarışa dahil olması rekabeti artırmak ve yenilikçi yaklaşımların kapısını aralamak adına oldukça önemli bir gelişme.

Stem Box geliyor

Aslında Valve’in kendi oyun konsolunu hazırlamak için bir süredir çalıştığı biliniyordu. En son Ocak ayında CES’te ilk prototipini de görücüye çıkartmıştı. Son olarak ise firmanın kurucularından Gabe Newell, LinuxCon 2013’te sahneye çıktı ve Linux tabanlı, açık kaynak kodlu Steam Box oyun konsolu ile ilgili ilgi çekici bazı detaylar paylaştı.

Her şeyden önce Stam Box’ın sadece Valve’e özel bir oyun konsolu olmadığının altını çizmekte fayda var. Valve’in niyeti hazırlanan Steam Box’ı bir alt yapı olarak kullanarak farklı üreticilerin kendi oyun konsollarını üretebilmelerini sağlamayı hedefliyor.

Steam platformu desteği

50 milyonu aşkın üyeye sahip olan Steam platformu Steam Box’ın alt yapısını oluşturacak. Diğer konsollar gibi TV’nin yanına sığacak olan bu konsolda bir disk okuyucusu olması planlanmıyor çünkü oyunlar Steam üzerinden indirilerek oynanabilecek.

Newell, bu anlamda Steam Box’ın bir oyun konsolu ve bir PC’nin oyun özelliklerini birleştirecek bir yapıya sahip olduğunu söylüyor. Şu an için çalışmalar devam ediyor, Newell hala çözülmesi gereken teknik sorunlar olduğunu ama yakın dönem içerisinde oyun konsolu mantığını köklü olarak değiştireceğini iddia ettiği Steam Box ile ilgili daha fazla detay ve ispat göstermeye başlayacaklarını belirtiyor.

Sizce açık kaynak kodlu, Steam platformuna sahip ve üreticilerin Steam Box üzerine kendi konsollarını geliştirip kendi markaları ile satabilecekleri bir oyun konsolunun Xbox ve Playstation gibi rakipler karşısında şansı olabilir mi?

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.