2007′de kurulan Botego, o günden bu yana sohbet botları ve yapay zeka teknolojilerine odaklanıyor. Botego'nun bilinen ve en gelişmiş botlarından biri olan Merve de artık Android kullanıcıları için mobil asistan rolüne bürünüyor.
Evet, yanlış okumadınız; akıllı sohbet botu Merve artık Android platformunda kişisel asistanınız olarak işlerinizi kolaylaştırmaya çalışacak. Hemen Merve'nin Android kullanıcılarına neler sunacağına geçelim.
Küçük sorularla işe başlıyor
Botego'nun kurucusu Ekim Nazım Kaya'dan aldığımız bilgilere göre, Merve'yi Tavla Uygulaması size doğum tarihinizi, tuttuğunuz takımı, sevdiğiniz sanatçıları sorarak küçük bir bilgi havuzu oluşturuyor. Bu havuzdaki bilgileri de yorumlayarak size çeşitli bildirimlerde bulunuyor.
8 binden fazla kavram için bir cevabı var
Şu anda konum bilgisi, kişisel sorular dışında bir bilgi yorumlaması yapmayan Merve, hava/yol/trafik durumu veya eposta/takvim içeriklerinizle ilgilenmiyor. Merve hali hazırda 8265 kavram/terim tanıyor ve buna bağlı cevaplar veriyor.
Örneğin özel günleri, sevdiğiniz sanatçının filmi geldiğinde filmin en yakın hangi sinemada oynandığını vb. söyleyebiliyor. Anlık bildirim özelliğiyle takımınızın maçlarını (ve iddaa oranlarını) haber verebiliyor. Erkek sürümünün geliştirilmesi düşünülmeyen Merbe, burç ve rüya tabiri gibi pek çok farklı içerikle kadınlara da hitap eden bir asistan halini alıyor.
Eğer Merve'yi Tavla uygulamasını hemen indirirseniz bugünkü soruya cevap verme şansını yakalayabilirsiniz.
Google Glass ile entegrasyon
Kaldıraç Etkisi kitabının yazarı olan Ekim Nazım Kaya'nın Google Glass sahibi olduğunu biliyoruz ve Botego yazılımcıları Merve'yi Google Glass tarafına taşıma şansını kaçırmamış. Şimdilik sadece mobil uygulamada girilen bilgilerle ilgili bildirimler Glass ekranına yansıtılıyor ama Sestek'in sesten metne ve metinden sese çeviri teknolojilerinin entegrasyonuyla sesli komutların da çalışır olmasını sağlayacak. Tabii bu Glass API'deki gelişmelerle paralel bir şekilde ilerleyecek.
Bu noktada Kaya'nın altını çizdiği bir noktayı da sizlerle paylaşayım. Ekim Kaya, Siri'nin tamamen sesli komutlara dayalı bir asistan için çok yaygınlaşmadığını ve Merve'nin ses komutlarını ek bir seçenek olarak değerlendirmesinin doğru olacağını söylüyor.
10 gün içinde 15.000 kez indirilen ve yükselen uygulamalarda ilk 100'e giren Merve, 100.000 indirme hedefine ulaştığında Türkiye'nin mobil kullanıcılarına dair bir demografik harita da çıkarmış olacak. Ekim Kaya bu bilgilerin zaman içinde @merveyitavla Twitter hesabından yayınlanacağını da bizimle paylaştı.
Botego Türkçe dil işleme (anlama) alanında uzmanlaştığı için mobil asistan tarafında da yerelleştirmeye önem vererek, yeni ürününü ağır ama sağlam adımlarla geliştirmek niyetinde.
Gelir modeli hazır
Önümüzdeki 2 ay içinde iPhone kullanıcılarına ulaştırılması planlanan Merve, 100 bin indirme barajını aştığında işletmelere harita üzerinde yerlerini işaretleyip, konum tabanlı önerilerde yer alma olanağı sunacak. Uygulama her zaman ücretsiz olacak ve ilgi alanlarına göre uygun yerde uygun hizmeti sunan işletmelerden aylık bedel talep eedilecek.
Örneğin PHP ile ilgilenen Beşiktaş ve çevre ilçelerdeki adaylara ulaşmak isteyen bir bilişim şirketi veya paten dersi için Caddebostan'da öğrenci arayan bir eğitim kurumu Merve'den faydalanabilecek. Elbette bu mesajları alıp almamak kullanıcının tercihinde olacak. Uyguama ise her zaman ücretsiz olarak kalacak.
Botego'nun henüz Google Now, Siri ve diğer bazı mobil asistanlardan geride kaldığı malum ama gelecek için umut vaadeden bir çalışmaya adım atılmış olması sevindirici. Bu noktada sizin de paylaşacağınız yorumların katkısı olacağına inanıyorum.
2011 yılında gelirlerinin yüzde 30'unu kelime analizine dayalı geliştirdiği sanal temsilcilerden sağlayan Botego şu anda bu oranı yüzde 60'a çıkarmış. Gelirlerin yüzde 40'ı ise sentimentanalizi.com'dan geliyor.