Dijitalleşen dünya ile kitaplarda Kindle'ın iPad'in içinde yer almaya başladı. Yayınevleri yazıların dijital haklarının satışını üstlendi, dergiler internetten satılmaya başlandı. Yurt dışında başarılı örnekleri olsada ülkemizde amatör yazarların okuyucusuna sesleneceği platform hemen hemen yok gibiydi.
Çevrimiçi okur yazar sosyal ağı mottosunu belirlemiş Kitabyte, sadece amatör yazarlara değil kitap ile ilgilenen herkese hitap ediyor. Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Teknogirişim Desteği Sermayesi ile desteklenen proje şu an beta aşamasında. Ekim ayında kapılarını herkese açacak projeyi 3 bilgisayar mühendisi arkadaş Merter Hami Karacan, Eymen Sönmez, Abdullah Şener tarafından Nisan ayında kurmuş.
Şu an çok beta versiyonundan olmasından dolayı fazla seçenek olmasa da kullanıcılar Kitapçı bölümünden kitapları seçerek kitaplığına ekleyebiliyor, hediye edebiliyor. Kitaplığındakilerden ister cümle ile ister paragraf ile alıntılama yapabiliyor olması ve kaldığı yere ayıraç konması gibi basit ama önemli fonksiyonlar unutulmamış. Ayrıca yazı tipinin, sayfa renginin değiştirilebilmesi kişiselleştirilmeyi sağlıyor.
Okuyuculara sunduğu özelliklerin yanında özellikle amatör yazarlar ve eğitimcileri hedefleyerek zengin metin biçiminde ve video harita gibi özelliklerle desteklenmiş içerikler oluşturulup okunabiliyor. Herhangi bir yayınevi aracı olmadan ücretli ve ücretsiz kitaplar oluşturulabiliyor. Böylece özellikle yeni yazarlara yayınevi platformu olarak geniş seçenek sunuyor.
Özellikle benim de kullandığım yurt dışında iki başarılı girişimi örnekleyerek hazırladıkları Kitabyte'ın Elazığ'da Fırat Üniversitesi Teknokent'te hayat bulması girişimcilik ve internet ekosisteminin büyümesi açısından önemli buluyorum. Yakın zamanda ülkemizin çeşitli şehirlerinden yeni girişimlerin çıkmasını arzu ediyorum.