Çok değil bundan sadece birkaç ay önce sizlere Twitter’ın karanlık yüzünü aktarmıştık. Twitter’daki 100 milyon dolarlık sahte hesap sektörünü ortaya çıkan İtalyan araştırma grubu bu kez de Facebook’a el attı ve şimdi de dünyanın en büyük sosyal ağındaki karanlık bir sektörü gün ışığına çıkarttı.
Andrea Stroppa ve Carlo De Micheli’nin önderlik ettiği grup, Facebook üzerinde spam paylaşımlarım yılda tam 200 milyon doların döndüğü bir pazar olduğunu ortaya koyuyor. Yer altı spam forumlarında, onbinlerce Facebook sayfasının izini süren araştırma grubu bu sıra dışı ekonomik oluşumun nasıl çalıştığını ve spam bağlantıların kaça satıldığını da ortaya çıkardılar…
Detayları The Guardian’da yayınlanan araştırmaya göre Facebook sayfalarındaki spam genellikle bit.ly gibi URL kısaltma servisleri sayesinde bağlantıların saklanması ile gerçekleştiriliyor. Spam’i gerçekleştirenler ise Facebook sayfalarında paylaştıkları bu kısa URL’lerin başına kullanıcıları tıklamaya teşvik edecek yazılar ekliyorlar.
Paylaşımların yüzde 5’i spam
Yani ilgisiz bir Facebook sayfasında gördüğünüz “kazanmak için tıkla” veya “ünlülerin zor durumdaki halleri” gibi açıklamalara sahip bağlantılara tıklayanlar, bu 200 milyon dolarlık yer altı sektörüne bir anlamda katkı sağlamış oluyorlar.
Araştırmada yaklaşık 700 bin paylaşımın tek tek incelenmesi sonucunda bunların 37 binin spam içeriği ortaya çıktı. Bu yaklaşık olarak tüm gönderimlerin yüzde 5’inin spam olduğu anlamına geliyor.
8 dolardan başlıyor, 200 dolara kadar çıkıyor
İşin maddi boyutu da oldukça ilgili çekici. Araştırmacılar 30 binden düşük beğenen sayısına sahip Facebook sayfalarında spam linklerin 8 ile 20 dolar arasındaki bir fiyattan satıldığını ve ortalama olarak 13 dolara alıcı bulduğunu gösteriyor.
Eğer sayfanın beğenen sayısı 100 binin üzerindeyse fiyat 100 dolara kadar çıkabiliyor. Milyonlarca beğenenin olduğu sayfalarda spam yapmak isteyenler ise 200 doları gözden çıkartıyorlar.
Tabi ki bu Facebook’un ciddi bir şekilde mücadele etmeye çalıştığı bir durum. Çünkü spam yüzünden Facebook hem olası reklam gelirini kaybediyor, hem de kullanıcıların bu durumdan dolayı memnuniyetsizlikleri artıyor.