Dünyada en hızlı internet kullanan ülkeleri ve Türkiye’nin durumu

Dünyada en hızlı internet kullanan ülkeleri ve Türkiye’nin durumu

İnternet erişimi artık insan hakları kapsamında tartışılan bir konu haline geldi. Facebook’un başını çektiği ve diğer önemli teknoloji devlerinin de destek verdiği internet.org projesinde de aynı konuya vurgu yapılıyor. Fakat internet erişimi büyük oranda alt yapı ile ilgili bir konu ve internet erişimini sadece insan hakları açısından değil, ekonomik büyümenin de formulü olarak görebilen ülkeler bu konuda birkaç adım daha önde.

Akamai’nin internetin durumunu ele aldığı “State of Internet” raporu, farklı konuların yanı sıra dünyanın en hızlı internetine sahip olan ülkelerini de sıralıyor. Rapora göre küresel internet hızı ortalaması tarihte ilk kez 3,1 Mbps seviyesinin üzerinde yer aldı. Listenin zirvesinde ise Güney Kore yer alıyor.

Ardından gelen 2 ülke de Asya kıtasından. İlk 10’da ABD dışında geri kalan 6 ülke de Avrupa’da yer alıyor. Peki Türkiye dünya internet hız yarışında kaçıncı sırada?

Siz Türkiye’nin 200’ye yakın ülke arasında kaçıncı sırada olabileceğini tahmin etmeye çalışırken ilk 10 ülkeden başlayalım. Ortalama bağlantı hızı 14,2 Mbps olan Güney Kore’nin ardından 11,7 Mbps ile Japonya ve 10,9 Mbps ile Hong Kong geliyor.

Sol tabloda ülkelerin ortalama hızı, sağ tabloda ise en yüksek dönemlerdeki hızları gösteriliyor.
Sol tabloda ülkelerin ortalama hızı, sağ tabloda ise en yüksek dönemlerdeki hızları gösteriliyor.

İlk 10’daki diğer ülkeler ise sırasıyla şöyle; İsviçre 10,1 Mbps, Hollanda 9,9 Mbps, Litvanya 9,8 Mbps, Çek Cumhuriyeti 9,6 Mbps, İsveç 8,9 Mbps, ABD 8,6 Mbps ve Danimarka 8,2 Mbps.

Bu 10 ülke arasında bir önceki çeyreğe göre ortalama internet hızı en fazla artan ülke yüzde 10,8 ile İsveç, ardından ise yüzde 9,1 artışla Çek Cumhuriyeti geliyor. Bir önceki yıla göre olan değişimlerde ise hızını en çok artıran ülke bu kez yüzde 34 ile Çek Cumhuriyeti. İsveç ise yüzde 32 ile ikinci sırada geliyor. Yıllık değişimde bir tek listenin zirvesindeki Güney Kore’nin internet hızı azalmış. Bir yıl önceye göre yüzde 10’luk yavaşlamaya göre Güney Kore halen açık ara birinci sırada.

Ve gelelim Türkiye’ye… Akamia’nin raporuna göre Türkiye dünyanın ortalama en hızlı 61. internet erişimine sahip olan ülkesi. Ülkedeki ortalama hız 3,1 Mbps. Bu rakamın dünya ortalaması ile bire bir aynı olması da diğer ilginç bir detay. 3,1 Mbps hız ortalaması bir önceki çeyreğe göre yüzde 12 oranında artmış görünüyor. Bir yıl önceki duruma göre ise toplam artış yüzde 9,6 seviyesinde.

Türkiye, 3,1 Mbps ortalama internet erişim hızı ile dünyada 61. sırada yer alıyor.
Türkiye, 3,1 Mbps ortalama internet erişim hızı ile dünyada 61. sırada yer alıyor.

Dünyada 200’ye yakın ülkenin bulunduğunu düşündüğümüzde 61. sıra için “çok kötü” demek sanıyorum çok da adil olmaz. Fakat yine bu sıralamanın ekonomik ve toplumsal geleceğinde internete önem vermesi gereken bir ülkeye yakışmadığını da itiraf etmek gerekiyor…

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.