Çin’in Apple’ı Xiaomi’nin değeri 10 milyar dolara ulaştı!

Çin’in Apple’ı Xiaomi’nin değeri 10 milyar dolara ulaştı!

Daha önce Xiaomi adını duymamış olmanız yüksek ihtimal. Fakat bu Çinli firma özellikle teknik özellikleri açısından oldukça dikkat çeken akıllı telefonlarıyla adını giderek daha fazla duyurmaya başladı. Xiaomi’nin telefonlarının diğer bir özelliği ise son derece ucuz olması.

Örneğin firmanın 4 çekirdekli Android işletim sistemli Hongmi adlı telefonun satış fiyatı 130 dolar, yani yaklaşık 260 TL. 7,5 milyon adet ön sipariş alan bu telefon sadece 90 saniyede 100 bin adet satmış olması ise bu alanda sanıyorum bir rekor. Xiaomi’nin 8 çekirdekli işlemciye sahip yeni modeli şimdiden merakla bekleniyor.

İşte o Xiaomi’nin son aldığı yatırım, şirket değerinin 10 milyar doların üzerine çıkmasını sağladı…

Xiaomi bir önceki turda yaklaşık 4 milyar dolar değerleme üzerinden 216 milyon dolar yatırım almıştı. TechinAsia’nın, Xiaomi CEO’su Lei Jun ‘un Sina Weibo hesabındaki paylaşıma dayandırarak verdiği haberde, şirket değerini 2,5 kat artıran yatırım miktarı ise yer almıyor.

“Çin’in Apple’ı” olarak bilinen Xiaomi’nin “Çinin Steve Jobs’u” olarak anılan CEO’su Lei Jun büyük oranda şirketin rotasını kendi ülkesine çevirmiş durumda. Uluslar arası pazarlarda Apple ve Samsung gibi devlerle yarışmak yerine, bu rekabeti en azından şu an için büyük oranda kendi evinde sürdürüyor.

Dünyanın en büyük akıllı telefon pazarı

Çin akıllı telefon pazarı son derece büyük fakat rekabetin ağırlıklı olarak fiyat üzerinden sürdürülüyor olması Apple gibi daha üst seviye cihaz üreticilerinin bu pazarda zorlanmasına neden oluyor. Son çeyrek rakamlarına göre dünya genelinde son derece iyi bir konumda bulunan Apple’ın yüzde 4,8 ancak 7. sırada yer alabildiğini görüyoruz. Çin pazarının lideri ise yüzde 17,6 pazar payı ile Samsung, ardından ise yüzde 12,3 ile Lenovo geliyor. Xiaomi ise yüzde 5 pazar payı ile Apple’ın hemen önünde altıncı sırada.

Ucuz iPhone’un iki önemli hedefinden biri Çin

Apple’ın ucuz iPhone modelinin potansiyel hedefi konumundaki iki ülkeden daha büyüğü olan Çin’de son çeyrekte toplam 88 milyon adet akıllı telefon satıldığını belirtelim. Karşılaştırma için aynı dönemde ABD’de 33 milyon, Japonya’da 8,6 milyon ve İngiltere’de 7,4 milyon akıllı telefon satıldı. Çin ve ABD’den sonra son çeyrek rakamlarına göre dünyanın en büyük üçüncü akıllı telefon pazarı ise, fiyat rekabetinin öne çıktığı diğer bir ülke olan Hindistan. Son çeyrekte Hindistan’da satılan akıllı telefon adedi 9 milyon.

Çin ve Hindistan ile ilgili diğer bir not ise; pazarın yıllık büyüme oranlarının da çok yüksek olması. Çin akıllı telefon pazarı 2012’ye göre yüzde 108 büyürken, Hindistan pazarı ise yüzde 129 büyüdü.

İşte son yatırımı ile 10 milyar dolar değere ulaşan Xiaomi’nin odaklandığı Çin pazarındaki hedefi 2014 içerisinde satışlarını iki katına çıkartmak. Fakat görünüşe göre önümüzdeki yıl ucuz iPhone da bu rekabete katılacak ve bu pazara göz diken herkesin planlarını bozabilir…

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.