Dün ABD'nin en başarılı kuluçka merkezlerinden Y Combinator için önemli bir gündü. "Summer ’13 Demo Day" kapsamında 45 girişim sunum yaptı ve yatırımcıların ilgisini çekmeye çalıştı.
25 yatırımcının dinlediği Y Combinator sunumlarında sahne alan 45 girişim için önemli konular mobil ve finans kategorileri oldu. Son yıllarda popüler olan "X için Airbnb" tipinde bu kez "X için Uber" modelinde girişimler dikkat çekiyor.
Techcrunch'ın en çok gelecek vaadettiğine inandığı 8 girişimin adını gerçekten ilerleyen zamanda daha fazla duyabiliriz ama 45 girişimin tamamı (1. grup, 2. grup, 3. grup) başarılı olma şansını yakalamış görünüyor. Zira Y Combinator sahnesine çıkmak Silikon Vadisi için önemli bir referans.
Aşağıda gözümüze çarpan girişimlerden bir kaç örnek sıraladım. Sizler de beğendiğiniz veya Türkiye'de benzeri olan iş fikirlerini yorumlarda paylaşabilirsiniz. Mart ayındaki 'Demo Day'de dikkat çeken girişimlere de göz atabilirsiniz.
SpoonRocket: Yemek siparişi konusunda Uber modelini uyguluyor. Organik yemekleri 6 dolar fiyatla hızlı bir servisle kapınıza getiriyor. "Fast Food 2.0" olarak da tanımlanıyor.
Amulyte: Yaşlılar için tasarlanan bu kolye, sahibinin hareketlerini analiz ederek düşme gibi durumlarda ilgililerle iletişime geçiyor. Acil bir yardım düğmesi de var ve 149 dolar fiyat etiketine sahip. Ayrıca 29 dolarlık bir aylık ücreti bulunuyor. Hedef pazar 10 milyar dolar büyüklüğünde.
Butter Coin: Uluslararası para transferi 500 milyar dolarlık bir pazar ve Butter Coin, Bitcoin temelli transfer hizmetiyle bu pazarın içine girmek istiyor.
Easy Post: E-ticaret arttıkça kargo pazarı da büyüyor. 26 milyar dolarlık bir pazarı hedefleyen EasyPost da sunduğu API ile girişimcilerle kargo şirketlerinin arasını yapıyor.
Bloom That: Uber modelini internetten çiçek siparişi için uyguluyor. Bu işi 90 dakikada teslimat, daha iyi çiçekler ve 'bir kısa mesaj gönderme kolaylığında' yapıyor.
Crowdery: Fiziksel ürünler için A/B testleri yapmanızı sağlayan bir girişim. Daha verimli endüstriyel tasarımlar için gerçekten faydalı bir yol.
Data Rank: Sosyal medya ölçümlemesi daha bir çok girişime ev sahipliği yapacak bir alan DataRank bu alanda veri işlemenin gücüne inanarak iş yapıyor.
Reebee: Alışveriş mağazaları vs. tarafından yayınlanan el ilanlarını tek noktada toplayan bir mobil uygulama. Daha önce benzer uygulamalardan bahsetmiştik.
Hacker Meter: Her şeyi puanlıyoruz, 'hacker'lar neden bunun dışında kalsın? Hacker Meter, siber güvenlik alanındaki yetenekleri derecelendirerek işverenlerin yardımına koşuyor.
Lumoid: Çeşitli elektronik cihazları günlük 10 dolar karşılığında adresinize gönderen bir sistem. Denemeden almak istemeyenler ve evden çıkamayan üşengeçler için iyi bir iş. :)
Meta: Artırılmış gerçekliği temel alan bir gözlük. Google Glass henüz kendini ispat edemedi ama rakipleri giderek artıyor.
Butter Systems: Restoran menülerini tablete taşıyan bir girişim. iMenu, MenuPad gibi yabancı örneklerden biri.
Hum: E-posta iletişimine anlık sohbet havası katan yenilikçi bir girişim.
Apptimize: Mobil internet kullanımı artarken mobilde A/B testlerini düşünmemek olmaz. Apptimize size bu konuda yardımcı oluyor.
Tout Post: Yelp'in daha yatay bir modeli olarak hemen her alanda ikili ürün değerlendirmeleri yapmanızı sağlıyor.
Prim: Çamaşır yıkama hizmetini internet üzerinden organize ediyor.
Floobits: Yazılımcılara gerçek zamanlı işbirliği içinde kod düzenlemesi yapma şansı sunan bir girişim.