Y Combinator Demo Day'de en çok dikkat çeken 5 girişim

Y Combinator Demo Day'de en çok dikkat çeken 5 girişim

Silikon vadisinin en prestijli kuluçka ve tohum yatırım programlarından biri olan Y Combinator tarafından düzenlenen Demo Day'da geçen dönemlerde olduğu gibi adından sıkça söz ettirecek girişimler yer aldı.

Demo Day Winter 2013'e bu kez 47 girişim katıldı. Katılan projelere baktığımızda 'Crowdfunding' yani topluluk destekli yatırım toplama kategorisinin oldukça dikkat çektiğini paylaşalım. Y Combinator Demo Day'de dikkat çeken bir diğer noktaysa kadın girişimcilerin giderek artmasıydı. Yapılan açıklamaya göre toplamda 111 girişim kurucusunun katıldığı etkinliğin yüzde 10'unu kadınlar oluşturdu.

Lafı çok uzatmadan Y Combinator Demo Day Winter 2013'e katılan ve beğendiğimiz girişimleri sizlerle paylaşalım. Özellikle yazının sonundaki bonus girişimi kaçırmamanızı öneriyoruz.

Flightcar

flightcar-logoFlightcar, küresel çapta ve Türkiye'de en çok konuşulan girişim fikirlerinden biri olan paylaşımlı otomobil kiralama servisi. Ancak girişimin diğer paylaşımlı araç kiralama servislerinden bir farkı var. Bu fark ise kiralanan otomobillerin kullanıcılar tarafından sadece havaalanlarında yer alan noktalara bırakılarak kiralanabilmesi.

Flightcar kullanıcıları, araçlarını site üzerinden kaydını gerçekleştiriyor. Araç kiralamak isteyen kullanıcılar siteye girerek kiralamak istedikleri aracı seçiyor ve kullanıyor. Her ne kadar güven vermeyen bir sistem gibi görünse de 1 milyon dolara kadar masraflar sigortadan karşılanabiliyor. Yaklaşık 2 ay önce açılan Flightcar'da şu ana kadar 220 araç ile 450 kiralama işlemi gerçekleşmiş durumda.

Thalmic

thalmic-logoThalmic, son zamanlarda büyük teknoloji şirketlerinin üzerinde çalıştığı giyilebilir teknoloji kategorisinde yer alan bir girişim. Ancak Thalmic, kullanım bakımında diğer giyilebilir teknolojilerden farklı. Kullanıcıların koluna takılarak kullanılabilen ürün, insan kolundaki kas ve sinirleri algılayarak oyun konsolu, bilgisayar gibi kablosuz bağlantı destekleyen cihazların kontrolünü sağlıyor. Thalmic'in bluetooth veya Wi-Fi ile çalıştığını söyleyelim.

Kamerasız gibi bir algılama donanımı bulunmadığından oldukça dikkat çeken Thalmic, şu anda ön siparişe çıkmış bir ürün. 149 dolarlık fiyatla kullanıcılara sunulması beklenen cihaz için sadece iki günde 10 bin adet sipariş alındı. Thalmic'in piyasaya sürülmesi durumundaysa tahmini satış hedefi 1.5 milyon adet olarak planlanıyor. Cihaz hakkında ayrıntılı bilgi almak için aşağıdaki videoyu izleyebilirsiniz.

Microryza

microryza-logoYazının başında da belirtiğimiz gibi Y Combinator'da en çok dikkat çeken kategoriler arasında crowdfunding bulunuyordu. Microryza da bunlardan biri. Bilim ve akademik araştırmalar için fon toplayan Microrzya, Stanford ve Harvard üniverisitelerinde okuyan öğrencilere şimdiden yardımcı olmaya başlamış durumda.

Geçen ay açılan Microrzya'ya şu ana kadar 50 civarında proje sunulmuş durumda. Bu projelerin 14 tanesi uygulamaya geçirilirken geriye kalan diğer projelerin ise çalışmalarını tamamlamak üzere olduğunu görüyoruz.

Errplaneerrplane-logo

Milyonlarca mobil uygulamanın yayında olduğu bir dünyada, geliştiricilere yönelik girişim fikirleri değer kazanıyor. Y Combinator'a katılan Errplane, mobil uygulamaların anlık performanslarını ölçümleyerek geliştiricileri bilgilendiriyor. Söz konunsu bilgilendirmeler e-posta, SMS ve sohbet servisleri üzerinden anlık olarak gerçekleştiriliyor.

Ücretsiz olarak kullanıma açılan Errplane'in ek olarak ücretli servisleri de bulunuyor. Errplane, geçen hafta itibariyle kullanıma açılarak şu anda toplamda 300 geliştiriciye ulaşmış durumda. Söz konusu 300 kullanıcının 38'i ise Errplane'nin ücretli servilerinden satın aldı.

PayTango

paytango-logoÖdeme sistemleri kategorisinde yer alan PayTango, NFC gibi ödeme seçeneklerinin bir adım ötesine geçiyor. Çünkü PayTango, kullanıcıların parmak izleriyle ödeme yapmasını gerçekleştiriyor. Klasik kredi kartı bilgilerini kullanıcıların biyometrik verileriyle eşleştiren PayTango, geliştirdiği donanım sayesinde ödemelerin hızlı, güvenli ve kolay bir şekilde yapılmasını sağlıyor.

Bu sistemi sadece ödeme odaklı düşünmemek gerekiyor. Şirketin kurucusu ilk etapta bu sistemi sadakat uygulamaları için kullanabileceklerini ifade ediyor. Gerek teknoloji gerekse inovasyon açısından PayTango Y Combinator'ın en iddialı projelerinden biri olarak karşımıza çıkıyor.

paytango-logo

Bonus: Watsi

watsi-logoWatsi, Y Combinator'a katılan ve kâr amacı güdmeyen ilk girişim projesi olarak yer alıyor. Crowdfunding temelli bir girişim projesi olan Watsi, küresel sağlık hizmetleri için para topluyor. Örneğin; Afrika'da ameliyat olmak zorunda kalan bir hasta için para toplanıyor ve kişinin ameliyat olması sağlanıyor.

Şu anda 13 medikal organizasyonla çalışan Watsi'de haftada 17 hasta için para toplanıyor. Watsi'nin Y Combinator'da hem yatırımcılar hem de basın tarafından oldukça dikkat çektiğini söyleyelim. Bu yüzde kısa bir zaman içinde Watsi'nin yatırım alarak hızla büyümesi muhtemel görünüyor.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.