Zapkolik’ten online video izleme alışkanlıkları üzerine infografik

Zapkolik’ten online video izleme alışkanlıkları üzerine infografik

Son birkaç yıldır 2013’ün online videonun yılı olacağı konuşuluyordu ve beklenen oldu. Online video izleme oranlarının hızla artmasına paralel olarak reklamverenler için de önemli bir mecra haline geldi. Online video izlenme süreleri her geçen gün artıyor, mobil cihazlardaki kullanım yaygınlaşıyor ve online video artık hemen hemen tüm internet kullanıcılarının günlük yaşamlarının bir parçası haline gelmiş durumda.

Bu alanda 2009’dan beri faaliyet gösteren Zapkolik.com izleyicilerin online video alışkanlıklarını gösteren bir infografik hazırladı. Webrazzi’ye özel hazırlanan infografikte Zapkolik’in aylık 9 milyona yakın tekil ziyaretçisinin izlediği 30 milyonun üzerindeki videolara ait veriler bir araya getirilmiş.

İşte Zapkolik.com’un verileriyle derlenmiş güncel online video istatistikleri…

Zapkolik’in en çok ziyaret edildiği ilk üç şehir arasında İstanbul ilk sırada. Ardından ise Ankara ve İzmir geliyor. Bu 3 şehir Zapkolik’in toplam trafiğinin yüzde 63’ünü oluşturuyor.

Yaş gruplarına bakıldığında yüzde 35 ile ilk sırada 18 – 24 yaş grubu bulunuyor. İkinci sırada yüzde 28 ile 24 – 35 yaş grubu, üçüncü sırada yüzde 22 ile 14 – 18 yaş grubu ve son olarak yüzde 15 ile 30 – 40 yaş arası geliyor.

Gececiler - gündüzcüler

İnfografikteki ilgi çekici bölümlerden biri de gececiler ve gündüzcülerin ayrımı. Gündüz saatlerinde video izleyenlerin birinci tercihi müzik. Geceleri ise kullanıcılar daha çok dizilere yöneliyorlar. Toplam içerisinde ise en çok ilgi gören kategorinin yüzde 32 ile müzik olduğunu görüyoruz.Komik videolar ikinci sırada, üçüncülükte ise diziler yer alıyor.

Dördüncü sırada yer alan ise internetin vazgeçilmezi olan hayvan videoları. Hayvan videoları izleyenlerin neredeyse yarısı kedi videolarını tercih ederken, ardından ufak bir farkla köpekler geliyor. Diğer hayvanlara ait videolar ise epey geride.

İnfografiğe geçmeden Netbu Medya’ya ait olan Zapkolik’in kurucularından Şenel Şahin’den aldığım diğer özel bilgilerden de kısaca bahsedelim… Bu arada anımsayamayanlar için ufak bir not Şenel Şahin daha önce İzlesene’yi kurmuş ve İzlesene daha sonra Nokta tarafından satın alınmıştı.

Zapkolik’in 1,6 milyon tekil mobil kullanıcıları sitenin toplam ziyaretçi sayısının yüzde 20’sini oluşturuyor. Mobil trafiği sağlayan en önemli kaynakların Facebook ve Twitter olması da diğer ilginç bir not.

Tarayıcılarda Chrome, mobil cihazlarda iPhone

Kullanıcı başına ortalama 6 dakika video izleme süresi var. Kullanıcı başına en çok video izleyen il olarak Konya öne çıkıyor. En az video izleyen il ise Tunceli.

Kullanıcıların yüzde 55’i Zapkolik’e erişmek için Google Chrome kullanıyor olması da ilginç bir detay. Pek çok farklı web sitesinin verilerinde Chrome’un ilk sırada yer alıyor olması, Google’ın tarayıcısının 5 yıl içerisinde nasıl bir aşama kaydettiğini gösteriyor olması açısından dikkat çekici. Chrome’un ardından yüzde 18 ile IE, yüzde 10 ile Firefox ve yüzde 6 ile Safari geliyor.

Mobil cihazlarda ise iPhone yüzde 24,5 ile önde. Ardından yüzde 13 ile iPad, yüzde 7 ile Galaxy S III ve yüzde 5 ile Galaxy S III Mini geliyor. Bu dört cihazın toplam oranı neredeyse yüzde 50. Bu da piyasadaki hakim mobil cihazları gösteriyor olması açısından önemli. Mobil cihazlarda yüzde 1,33 ile Turkcell T21 Maxi Plus 5’in de listeye girmiş olduğunu da atlamayalım.

Mobilde telefonlar tabletlere göre daha fazla kullanılıyor ama izlenme sürelerinde tabletin öne çıktığı görülüyor. Tablet cihazlarda ortalama 9 dakika video izlenirken, telefonlarda bu süre 3,5 dakika civarında.

Zapkolik’te izlenen 30,5 milyon videonun aylık 600 TB trafik oluşturduğunu da son bir not olarak ekleyip sizi infografik ile baş başa bırakıyorum…

(İnfografiğin daha büyük halini görmek için üzerine tıklayabilirsiniz)

zapkolik

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.