ABD'nin en aktif girişim sermayesi şirketi: Google Ventures

ABD'nin en aktif girişim sermayesi şirketi: Google Ventures

CB Insights; girişim sermayeleri, özel fonlar, melek yatırım, IPO ve satın alma gibi konularda düzenli raporlar/analizler yayınlayan önemli bir şirket. Merkezi New York/ABD'de bulunan CB Insights, 2009 yılında kurulmuş.

Şirketin son olarak yayınladığı rapora göre 2012 yılından başlayarak günümüze kadar geldiğimizde en aktif yatırım (araştırma yalnızca internet sektörü için değil, tüm girişimcilik ekosistemini kapsıyor) şirketi Google Ventures olarak gözüküyor. İkinci sırada Intel Capital, üçüncü sırada ise Qualcomm Ventures bulunuyor.

cb-insight-grafikleri

Listenin tamamına baktığımızda Siemens, Pfizer, AOL, Motorola ve Novartis ve Samsung gibi dev firmalara ait olan yatırım şirketlerini de görebiliyoruz. Ancak teknoloji devi Google, tüm bu isimler arasında liderliği kimseye bırakmıyor. Bu arada birincilik koltuğunda oturan Google Ventures, en çok Kleiner Perkins Caufield&Byers, First Round Capital, 500 Startups, True Ventures ve Andreessen Horowitz gibi isimlerle beraber yatırım yapıyor.

2012 yılından bugüne kadar gerçekleşen toplam yatırımlara baktığımızda ilk 10 sıradaki yatırım şirketinin yüzde 40'lık bir hacim yarattığını görüyoruz. İlk iki sıradaki Google Ventures ve Intel Capital'ın payı ise yüzde 20. Bu arada rapora göre yapılan her 10 yatırımdan 4'ünde girişimler tohum ya da a serisi yatırım almış.

Bu arada yazının başında da belirttiğimiz gibi paylaştığımız rakamlar yalnızca internet sektörünü kapsamıyor. Toplam yatırım miktarında internet girişimlerinin ağırlığı ise yüzde 40 seviyesinde.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.