Twitter TV reytinglerini etkiliyor olabilir mi?

Twitter TV reytinglerini etkiliyor olabilir mi?

Artık Twitter’ın halka arza hazırlanmakta olduğunu bilmeyen yok. Beklentiler Twitter’ın 2013 yılı içerisinde halkı arzı gerçekleştireceği yönündeydi ama daha gerçekçi bir tahmin bu sürecin 2014’e sarkacağı yönünde. Fakat Twitter bu konuda çok emin adımlar atmak istiyor. Facebook’un halka arz esnasında yaşadığı sorunları halen atlatamadığını düşünecek olursak, haksız da sayılmaz.

Para piyasalarının daha geleneksek sektörlere aşina olmasının, internet sektörüne şüpheyle yaklaşmasına yol açtığını söylemek mümkün. Bu yüzden de Twitter halka arz öncesinde servisi geleneksel medyaya, özellikle de TV sektörüne etkilerini somutlaştırmak istemesi son derece normal.

Bu konuda iyi haber Nielsen’den geldi. Araştırma şirketi ilk kez, Twitter’ın TV izlenme oranları üzerinde bir etkisi olabileceğini açıkladı.

Fakat buradaki anahtar kelime “olabileceği”. Yani Nielsen yaptığı araştırma sonucunda Twitter kullanımı ve TV izlenme oranları arasından doğrudan ve somut bir bağ bulduğunu söylemiyor. Fakat göstergeler Twitter’ın TV programlarının izlenmesi üzerinde etkisi olabileceğine dair ipuçlarından bahsediyor.

Twitter'ın TV'ye etkisi

Prime-time olarak adlandırılan en çok izlenen saatlerdeki 200 farklı TV program yayınını ve eş zamanlı olarak Twitter üzerinde bu programlarla ilgili konuşmaları inceleyen Nielsen, Twitter’ın bu 200 yayının yüzde 29’unda gözle görünür oranda izlenme artışına neden olduğunu buldu.

Diğer taftan bakacak olursak TV programlarının Twitter kullanımına etkisi daha yüksek gibi görünüyor. Nielsen, çok izlenen TV programlarının o programlarla ilgili tweet sayısını yüzde 48 oranında artırdığı ortaya çıktı.

Yani TV’nin Twitter’a faydası, Twitter’ın TV’ye olan faydasından daha fazla gibi görünüyor. Bununla beraber Twitter’ın izlenme oranlarını etkilemesinin bir sonucu da, reytingi anlık olarak artan programla ilgili daha fazla tweet gönderilmesine yol açıyor olması. Yani karşılıklı bir etkileşim söz konusu.

Soru işaretleri

Fakat Nielsen’in konuyla ilgili çok detaylı bir açıklama yapmamış olması Twitter’ın TV üzerindeki etkisi hakkında net bir yorum yapmayı zorlaştırıyor. Örneğin hangi program türlerinde daha fazla etki gözlendiği bilinmiyor. Veya örnek yaş grupları ve dağılımları net değil…

Tüm bunlara bakarak şu an için kesin bir yorum yapmak pek mümkün değil. Fakat şunu söyleyebiliriz; Twitter’ın TV izlenme oranlarına bir etkisi olma ihtimali oldukça yüksek, fakat nasıl ve ne orada olduğunu henüz Twitter da, Neilsen de, biz de bilemiyoruz...

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.