FreeRangeStock.com: Ücretsiz olarak stok fotoğraf hizmeti veriyor

FreeRangeStock.com: Ücretsiz olarak stok fotoğraf hizmeti veriyor

Webrazzi'de stok fotoğraf sitelerine sık sık yer veriyoruz. Hatırlarsanız son olarak da İsveçli Mostphotos'un Türkiye pazarına adım attığını duyurmuştuk.

Bu yazıda ise ücretsiz olarak stok fotoğraf hizmeti sunan FreeRange Stock ve benzerlerinden bahsedeceğiz.

FreeRange Stock'a ücretsiz olarak üye olarak tüm arşivden faydalanmanız mümkün. Üstelik herhangi bir onay mekanizması ya da bir fotoğraf adeti sınırı da bulunmuyor. Ayrıca siteden indirdiğiniz fotoğrafları isterseniz iş/business amacıyla kullanabiliyorsunuz.

Platformda bulunan fotoğrafların bir bölümü fotoğrafçıların ücretsiz kullanımı kabul ederek sisteme yükledikleri fotoğraflardan oluşuyor. FreeRange Stock bu fotoğrafçılara, reklamdan kazandığı geliri kar ortaklığı şeklinde dağıtıyor. Yani projenin temelinde "topluluk" vurgusu yatıyor diyebiliriz. Fotoğrafların geriye kalan kısmı ise ya arşivlerden ya da platformun kendi kaynağından sağlanıyor.

freerange-stock

FreeRange Stock üzerinde bulunan tüm fotoğrafların editöryel bir süreçten geçtiğini söyleyebiliriz. Fotoğraflar eğer gerekirse kesiliyor, yeniden boyutlanıyor ve de Photoshop'ta bazı düzeltmelere maruz kalıyor. Ayrıca fotoğrafların her biri için arama ve filtrelemeyi güçlendirmek adına etiketler hazırlanıyor.

Öne çıkan diğer ücretsiz stok fotoğraf siteleri

FreeRange Stock gibi ücretsiz olarak stok fotoğraf hizmeti sunan başka platformlar da mevcut. Bu isimlerin başında stock.xchng, Stockvault.net ve Morguefile.com geliyor diyebiliriz. Özellikle mesleği tasarım veya gazetecilik olan kişiler için bu kaynaklar fazlasıyla yararlı olabilir.

Tabii tüm bu isimlerin yanında Deviantart ve Flickr gibi alternatifler de bulunuyor. Ancak az önce de söylediğimiz gibi profesyonel olarak tasarım, gazetecilik veya yazarlık gibi meslekleri icra eden kişiler için yukarıda sıraladığımız platformlar oldukça yararlı olacaktır.

Stok fotoğraf konusunda ücretli olarak hizmet veren çok sayıda isim var. Yukarıda saydığımız platformlar da ücretsiz olarak bu işi yaparak reklam ve ücretli fotoğraflara yönlendirme ile gelir elde etmeye çalışıyorlar. Ancak pazarın hala dikey oyunculara (örneğin sadece tasarımcılara, blog yazarlarına odaklanmak gibi) ve gelir modeli olarak yenilikçi bir yol benimseyecek (tarayıcı eklentileri, mobil uygulamalar, toplayıcı/aggregate modelleri gibi) projeler ihtiyacı var gibi duruyor.

Konuyu daha fazla dağıtmadan; eğer orjinal ve kaliteli fotoğraflara dönem dönem ihtiyaç duyuyorsanız yukarıdaki siteleri dilediğiniz yere not etmenizi tavsiye ediyoruz. :)

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.