Halka açık bulut bilişim şirketlerinin değeri 100 milyar doları aştı

Halka açık bulut bilişim şirketlerinin değeri 100 milyar doları aştı

Bulut bilişim son dönemin en hızlı büyüyen sektörlerinden biri. Hatta sizlerle dün paylaştığımız “Önümüzdeki 4 yılın gelecek vaat eden 4 girişim alanı” arasında yer almamış olması bizim için de sürpriz olmuştu. Diğer yakın zamanda Webrazzi Pro’da yer verdiğimiz rapor bulut bilişim pazarındaki gelirlerin artış hızını da oldukça net bir şekilde ortaya koyuyordu.

Konuyla ilgili diğer bir rapor ise risk sermayesi firması Bessemer Venture Partners’dan geldi. Bessemer VP yaptığı araştırma ile halka arz olmuş bulut bilişim firmalarının toplam değerinin 100 milyar dolar barajını aştığını gösteriyor.

Bu rakamın sadece 18 ay öncesinde 40 milyar doların altında olması, bulut bilişim sektöründe işlerin nasıl gittiğini de net bir şekilde ortaya koyuyor.

Raporla ilgili önemli nokta ise bu 100 milyar dolarlık toplam şirket değerinin sadece halka arz olmuş olan firmalar ile sınırlı olması. Genellikle bir şirketin değeri 100 milyon doların üzerine çıkmadan halka arz olmadığını da hesaba katarsak, bu firmaların buz dağının sadece görünen kısmı olduğu sonucuna varabiliriz.

bulut bilişim

Bessemer VP, NASDAQ ve S&P’nin dışında bu alandaki en büyük 30 firmayı kendi algoritmasıyla da değerlendiriyor. Bu hesaplama içerisinde yer alan 30 firmadan en küçüğü 215 milyon dolar değerindeki Vocus, en büyüğü ise 25,5 milyar dolar değerindeki Salesforce. Hesaba katılan tüm şirketlerin ortalama değeri ise 3,5 milyar dolar.

Bu firmalar arasında bulut bilişim alanında daha öne çıkmış olan farklı isimler aklınıza geliyordur. Bessemer VP o isimleri hesaba katmamış, sadece ve doğrudan bulut bilişim ile uğraşan firmaları incelemiş. Yani bu yüzden diğer faaliyet alanlarının yanı sıra bulut bilişim konusunda da hizmet veren Amazon ve HP gibi firmalar bu hesaplama içerisinde yer almıyor.

bulut bilişim

Bulut bilişim hem kullanıcılara, hem de girişimcilere sunduğu esneklik sayesinde önümüzdeki dönemde kesinlikle büyümesini sürdürecek olan alanlardan biri olacak. Bu konuda hizmet veren veya servislerini bulut bilişim destekli hale getiren girişimcilerin de bu büyümeden paylarını alması son derece muhtemel görünüyor.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.