İsveçli stok fotoğraf ve resim bankası Mostphotos Türkiye'de

İsveçli stok fotoğraf ve resim bankası Mostphotos Türkiye'de

İsveçli stok fotoğraf ve resim bankası Mostphotos.com Türkiye pazarına adım atıyor. 2007 yılında İsveç'te kurulan girişim Haziran 2013 itibariyle Türkiye faaliyetlerine başladı.

Mostphotos'da diğer stok fotoğraf arşivlerinde olduğu gibi fotoğraf ve illüstrasyon sanatçılarının eserlerine yer veriliyor. Şu an 43.280 üye tarafından sağlanan 4.6 milyon civarında içeriğe sitede yer veriliyor. Her hafta yaklaşık 100 bin yeni içerik Mostphotos'a yükleniyor.

Türkiye'ye özel bir tanıtım videosu da hazırlayan Mostphotos'u rakiplerinden ayıran yanı, yüklenen içeriklere herhangi bir denetim uygulamaması. Yani siteye eklenen görseller anında satışa sunulabiliyor. Telif hakkı ihlalinin görüntü işleme ile çözülüp çözülmediğinden ise emin değilim.

Diğer yanda web sitesi olmayan fotoğrafçı ve tasarımcılar, Mostphotos’da kendi portfolyolarını oluşturarak başkalarıyla paylaşabiliyor. Satıştan yüzde 50 komisyon alan girişim, Türkiye'den fotoğraf veya illüstrasyon yükleyen kullanıcıların para çekebilmesi için hesabında en az 10 euro karşılığında bir miktar olması gerekiyor. Para çekme talebini Paypal, Skrill veya normal banka hesabına verebiliyor.

mostphotos stok fotograf  Ceyhun CingiDünyanın en büyük  stok imaj sitesi olma hedefinde

Türkiye'de kısa süre içinde büyümek isteyen girişim, Mostphotos Türkiye Ortağı olarak Ceyhun Cingi'yi (sağda) görevlendirmiş. CEO Victor Sundén'in belirttiğine göre önümüzdeki 24 ay içerisinde görsel arşiv sayısı ile dünyanın en büyük stok imaj sitesi olma amacındaki girişimin 6 yıllık bir geçmişi olduğunu düşünürsek biraz yavaş ilerlediğini söyleyebilirz ama yeni açılımların sıçrama basamakları olduğunu da unutmamak lazım.

Türkiye pazarında yer bulmaya çalışan Mostphotos, Ağustos sonunda yayına alınması planlanan iPhone uygulamasını da önemsiyor. Zira bu uygulama sosyal paylaşım özelliklerine sahip olacak ve çektiğiniz fotoğrafları kolayca Mostphotos'ta satışa sunabileceksiniz.

Aralık 2012'de Türkiye pazarına adım atan Fotolia'dan sonra Türkiye pazarının bu alandaki girişimleri kendine çekmesindeki sebebin de artan intenret nüfusumuz olduğunu sanıyorum.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.