Rakamlarla Apple’ın sönük geçen üçüncü çeyreği

Rakamlarla Apple’ın sönük geçen üçüncü çeyreği

Apple 2013’ün üçüncü çeyrek bilançosunu açıkladı (Apple finansal raporlarında çeyrekleri bir sonraki çeyrek ile isimlendiriyor). Bu çeyrek için Apple Nisan ayında analistlerin tahminlerinin altında öngörüler yayınlamış ve yatırımcıların beklentilerini aşağıya çekmişti. Ayrıca yakın zamanda önemli bir ürün lansmanı yapmamış olması da Apple’ın çok da parlak bir çeyrek geçirmeyeceği yönündeki yorumları güçlendiriyordu.

Bununla beraber Apple ufak bir farkla da olsa Nisan ayı tahminlerinin üzerine çıkmayı başardı. Paylaştığı rakamlara göre Apple Nisan, Mayıs ve Haziran aylarını kapsayan üçüncü çeyrekte toplam 35,3 milyar dolar gelir ve 6,9 milyar dolar kar elde etti.

Apple’ın bu çeyrekte özellikle vurguladığı başarısı ise 31,2 milyon adete ulaşan iPhone satışları oldu. İşte Apple’ın son çeyreğinden öne çıkan rakamlar…

Gelirler 35,3 milyar dolar. Bir yıl önceye göre yüzde 1’lik artış olduğu görülüyor fakat bu artışın tek kaynağı, gelirlerin yüzde 12 yükseldiği ABD pazarı. Apple'ın gelirleri geri kalan tüm bölgelerde geçen yıla göre düşüş gösteriyor. Bir önceki çeyrekte ise Apple’ın gelirleri 43,6 milyar dolar olarak açıklanmıştı.

Kar 6,9 milyar dolar. Bir yıl önceki 8,8 milyar dolarlık karlılığa göre ciddi bir gerileme söz konusu. Bir önceki çeyrekte ise Apple’ın karı 9,5 milyar dolardı.

146,6 milyar dolar nakit. Apple’ın nakit stoku bir yıl önceye göre 1,9 milyar dolar artmış durumda.

31,2 milyon iPhone satıldı. Bu rakam 26 milyon adet satış bekleyen analistleri de yanıltmış oldu. Bu sırada bir yıl önce aynı dönemde iPhone satışları 26 milyonda kalmıştı. Fakat yine de bu çeyrek satışları bir önceki çeyrekteki 37,4 milyon adede göre gerilemiş görünüyor.

14,6 milyon iPad satıldı. Analistler iPad satış rakamlarını da tutturamadılar. Beklentileri 18,3 milyon adetti, fakat Apple bu beklentinin altında kaldı. Bir yıl önce aynı dönemde 17 milyon adet iPad satılmıştı. Bir önceki çeyrekte ise iPad satışları 19,5 milyona ulaşmıştı.

3,8 milyon Mac satıldı. Bir yıl önceki satış sayısı 4 milyondu.

Toplam 900 bin uygulama. Bu uygulamaların 375 bin adedi iPad’e özel.

iTunes içerik satışları 2,4 milyar dolar. Bir önceki yıla göre yüzde 30’a yakın bir artış söz konusu.

Geliştiricilere 11 milyar dolar. 5 yıldan bu yana uygulama geliştiricilere ödenen toplam rakam 11 milyar dolara ulaşmış durumda.

408 Apple mağazası. 5 ülkede 6 yeni mağaza açıldı. Her hafta 16 bin kişinin ziyaret ettiği bu mağazaların 156’sı ABD dışında. Bir sonraki çeyrekte 9 yeni mağaza daha açılması hedefleniyor.

Evet, rakamlar pek parlak değil fakat Tim Cook, iOS 7 ve OS X Mavericks’in yanı sıra önümüzdeki dönemde piyasaya sürecekleri yeni ürünlerden dolayı büyük heyecan duyduklarının altını özellikle çizdi. Diğer bir deyişle Tim Cook bu çeyrekteki parlak olmayan manzara yerine, ilerideki güzel günlere odaklanmayı tercih ediyor. Bakalım gelecek günler Tim Cook’un bu heyecanının karşılığını verebilecek mi…

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.