Phil Libin: Türkiye'de 600 bin Evernote kullanıcısı var [Röportaj]

Phil Libin: Türkiye'de 600 bin Evernote kullanıcısı var [Röportaj]

Dijital not tutma uygulaması Evernote'un hem bireysel hem de kurumsal müşteriler için hedefinde olan ülkelerden biri Türkiye. Daha önce sizlere Evernote kurucusu Phil Libin'in 2 yazısını (#1, #2) paylaşmıştık ve bu kez Phil Libin ile bizzat görüşerek sorularımızı cevaplamasını istedik.

Geçen hafta görüştüğüm Phil Libin'in sorularıma verdiği cevaplar, hem Evernote'un Türkiye'deki durumuna hem Evernote'un geleceğine dair bilgiler içeriyor.

Türkiye'de 600 bin Evernote kullanıcısı var

Fırat Demirel: Phil merhaba, okuyucularımızın çoğunun seni tanıdığını tahmin ediyorum ve direkt olarak sorularıma geçiyorum. Evernote'un Türkiye'den kaç kullanıcısı var?

Phil Libin: Merhaba Fırat, Evernote'un Türkiye'deki büyümesini ilgiyle izliyoruz. Şu anda Evernote'un dünya çapında 65 milyon, Türkiye'de ise 1 milyonun altında, 600 bin civarında Evernote kullanıcısı var. Bu rakam son bir yılda 4'e katlamış durumda. Android kullanıcıları da çoğunlukta.

F. Demirel: Türkiye gibi Evernote'un hızlı büyüdüğü ülkeler var mı?

P. Libin: 30'dan fazla dil desteği ve 9 ülkeye yayılan ofisimizle küresel çapta bir büyüme kaydediyoruz. Örneğin Japonya ilk ve en hızlı büyüdüğümüz ülkelerden biriydi. Çin, Doğu Asya ve Kore'de de aynı şekilde hızlı büyüyoruz. Avrupa'da ise Almanya'yı örnek verebilirim.

evernote_1240x400_620_200_c1

F. Demirel: Peki Evernote'un ülkelere göre web/mobil kullanımı değişiyor  mu?

P. Libin: Evernote'un mobilden keşfedilme hızı giderek artıyor. Ancak web-mobil kullanımı heryerde aynı gibi.

F. Demirel: Kullanıcılarınızın ne kadarı ücretli üyeliği tercih ediyor?

P. Libin: Bu oran şu anda yüzde 5 civarında. Ama biz kesiklikle kullanıcıyı ücretli abone olması için iteklemiyoruz. Bunu karşılayabilecek bir durumdayız ve kullanıcıların bu tercihi bilerek yapmasını bekliyoruz. Evernote'un kullanım süresi uzadıkça bu oran da artıyor. Türkiye'deki Evernote kullanıcılarının büyük çoğunluğu daha 1 yılını doldurmadı. Zamanla Türkiye'nin de ücretli modele geçmesini bekliyoruz.

F. Demirel: Girişimci olmaya çok heveslendirmiyorsunuz ama Türkiye'de girişimciliğe soyunanlar için neler söyleyebilirsiniz?

P. Libin: Türkiye'den inovasyon ve değer çıkacağına inanıyorum ve girişimciye 2 şey öneriyorum. Birincisi, küresel düşünsünler. Sadece Türkiye'yi düşünmek hata olur, daha ilk günden dünyaya açılmayı düşünsünler. İkincisi de girişimcilere kendileri gibi olmalarını ve müşteri olarak düşünmelerini öneriyorum.

F. Demirel: Son olarak Evernote'un gelecekte kendini nasıl konumlandırmayı düşündüğü sormak istiyorum.

P. Libin: Evernote'un herkes için ikinci bir beyin, her yerde erişilebilen ve işimizi kolaylaştıran bir ürün olmasını istiyoruz. Bu yıl geleneksel Evernote Konferası'nı 3. kez düzenleyeceğiz. Evernote Accelerator gayet iyi gidiyor ve ABD dışından ciddi bir katılım gördük. Farklı ürünlerle etki alanımızı genişletiyoruz ve geliştiricilere önem veriyoruz. Zira hedeflerimizi tek  başımıza yapamayız.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.