Surface’in Microsoft’a faturası yaklaşık 1 milyar dolar

Surface’in Microsoft’a faturası yaklaşık 1 milyar dolar

Microsoft son çeyrek gelirlerini açıkladı: Firmanın net geliri 4,97 milyar dolar. Aslında Microsoft’un çok daha yüksek gelir rakamlarına ulaşması mümkündü ama işleri Surface RT bozdu. Hatırlayacağınız gibi bundan yaklaşık 1 yıl önce Microsoft benzer bir sorun yaşamış ve o dönemde de aQuantine’den dolayı gider hanesine 6,2 milyar dolar zarar yazmıştı.

Surface RT’nin neden olduğu zarar daha düşük ama yine de düşündürücü. Microsoft’un “envanter düzenlemesi” adı altında kayıt aldığına aldığı zarar toplam 900 milyon dolar civarında. Yani son çeyrekteki Microsoft gelirlerinin 5’te biri oranında.

“Envanter düzenlemesi”nin açıklaması ise Surface RT’in beklendiği oranın altında (epey altında) satılmış olması…

Elimizde çok kesin rakamlar olmamasına rağmen Microsoft’un toplamda 3 ile 5 milyon adet arası Surface imal ettiği tahmin ediliyor. Geçtiğimiz yılın başlarında ise toplam satışın 1 milyona ulaştığına dair bilgiler gelmişti. Görünen o ki aradan geçen bir yıldan uzun sürede satışlar bir türlü beklendiği kadar hızlanamamış.

Surface Microsoft’a değil ama Dell ve HP’ye yaradı

Bundan kısa bir süre önce Microsoft’un fiyatlarında indirime gitmiş olmasının da Surface cihazlarının satış rakamlarında çok ciddi bir değişikliğe neden olması zor görünüyor. Çünkü buradaki asıl sorun fiyatlandırmadan çok var olan rekabet gibi görünüyor.

Hızlı bir şekilde iPad ve Android tabletler ile rekabete girmek isteyen Microsoft, Surface ile bunu başaramamış olsa da olumlu bir yan etkisi olduğunu da söylemek mümkün. Her ne kadar Surface son kullanıcılar tarafından benimsenmemiş olsa da, piyasada iPad ve Android dışında ciddi alternatifler olduğunu fark edilmesini sağladı. Bu da Windows 8 işletim sistemi yüklü tabletlerini satışa sunan Dell ve HP gibi firmaların işine yaradı.

Surface RT ve Pro’nun bu durumuna rağmen  Microsoft’un bu işten vazgeçmesi pek muhtemelen değil. Firmanın bu tecrübeden ders çıkartarak yeni ve bu sefer çok daha iddialı bir cihaz ile geri dönmesi daha büyük bir ihtimal…

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.