Firefox OS’un uygulama keşfi sorununa yenilikçi yaklaşımı [Video]

Firefox OS’un uygulama keşfi sorununa yenilikçi yaklaşımı [Video]

Mobil uygulama pazarı, bu ekosistemin bir şekilde içerisinde olan herkes için bir kazan-kazan durumu sunuyor. Uygulamalar akıllı telefon kullanıcılarının eli ayağı haline gelmiş durumda. Geliştiriciler uygulamaları sayesinde kayda değer gelirler elde ediyorlar. Mobil işletim sisteminin sahipleri ise uygulama çeşitliliğini bir pazarlama aracı olarak kullanarak daha çok satış sağlayabiliyorlar.

Fakat mobil uygulama dünyasında her şey toz pembe değil. Uygulama sayılarının artması ile birlikte uygulama mağazaları son derece kalabalık hale geldi. Bir uygulamanın onlarca, belki yüzlerce alternatifi arasından sıyrılarak öne çıkabilmesi giderek zorlaşıyor. Şu anda hem App Store, hem de Google Play’de öne çıkabilmek için geliştiriciler giderek daha büyük pazarlama bütçesine ihtiyaç duymaya başladılar.

Fakat Mozilla’nın Firefox OS mobil işletim sisteminde uygulama keşfi konusunda oldukça farklı bir yaklaşımı var…

YouTube’daki Mozilla Hacks hesabına yüklenmiş olan (ve aşağıda da izleyebileceğiniz) bir video, Firefox OS ve uygulama keşfi konusunu ele alıyor. Videoda Mozilla’dan Desigan Chinniah ve Christian Heilmann uygulama keşfinin nasıl giderek daha zorlaştığını ve bunun geliştiriciler için ne gibi sıkıntılara neden olduğunu anlatıyorlar.

Ardından da uygulama mağazalarının en büyük sorunu haline gelen uygulama keşfi konusunda Firefox OS’un durumundan bahsediyorlar. Konunun teknik detayları ile ilgili bir de blog yazısı hazırlayan Heilmann, Firefox OS’un uygulama dağıtım kanalının uygulama mağazası ile sınırlı olmadığını söylüyor. Kullanıcılar herhangi bir uygulamayı mağazadan indirebilecekleri gibi, geliştiricilerin sitelerine ekleyecekleri bir “Web’den yükle” butonu (ve kısa bir komut satırı) sayesinde kullanıcıların uygulamalara ulaşabilme yöntemlerini genişletmiş oluyorlar.

Bu sayede geliştiricilerin uygulamalarını ön plana çıkartmak için devasa pazarlama bütçeleri yerine düzgün bir arama motoru optimizasyonu çalışmaları yapmaları yeterli olabiliyor. Bu yaklaşım, kontrolü kaybetmemek adına büyük oranda kapalı devre çalışan diğer uygulama mağazalarına göre önemli bir artı olabilir gibi görünüyor. Uygulama dağıtımının bu yaklaşım ile çeşitlendirilebilmesi hem kullanıcılar, hem de geliştiriciler için oldukça önemli bir avantaj anlamına geliyor.

Ufak ama ilgi çekici diğer bir ayrıntı ise videonun Apple’ın ünlü “There’s an app fort that” (bunun için bir uygulama var) deyişine bir gönderme ile “There is a web for that” (bunun için bir web var) şeklinde sona eriyor olması :)

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.