App Store'un 5. yaş gününün önemine dair

App Store'un 5. yaş gününün önemine dair

Konuk yazarımız Phil Libin, Silikon Vadisi’ndeki yazılım şirketi Evernote‘un kurucu ortağı ve CEO’sudur. @PLibin

app-store-logoGeçtiğimiz birkaç yıl içinde, Apple'ın dünyayı nasıl değiştirdiğini anlatmak yaygın bir hale geldi. Apple II’nin çıkışı, kişisel bilgisayar kullanımını uslanmaz hobicilerin ötesine taşıdı. iPod ve iTunes’un çıkışı müziği tüketme biçimimizi değiştirdi. iPhone iletişim kurma biçimimizi, iPad ise çalışma biçimimizi değiştirdi.

Ancak Apple’ın getirdiği yeniliklerden biri var ki, birçok toplumsal açıdan diğer yeniliklerinden daha büyük etkiler yarattı. Endüstrileri aşan dürüstlük, girişimcilik ve uluslararası sınırlar gibi temel kavramlara dokunan etkiler. App Store’dan bahsediyoruz. App Store bugün beş yaşında.

App Store’dan önce de birçok mobil telefon uygulaması online dizini ve depolama alanı vardı ama, tüm deneyimi yeterince iyi ve evrensel kılarak, hızla milyonlarca ve ardından yüz milyonlarca tüketiciye ilk Apple ulaştı. Bu App Store'u yaygınlaştırdı ve aynı yaygınlık en tanımlayıcı özelliğini doğurdu.

Meritokrasi

App Store’da başarılı olmak için tek yapmanız gereken, iyi bir şey oluşturmak.

Bu, iş için sarsıcı bir değişimdi. Nesiller boyu yaşlı danışmanlardan idealist girişimcilere kadar birçok kesimce tekrarlanan en yaygın konvansiyonel düşünce örneklerinden biri şuydu: “Sakın unutma, her zaman en iyi ürün kazanmaz.” Ve klişeleşmiş olması, doğru olmadığı anlamına gelmiyor. İyi bir ürün yaratabilir ve daha iyi pazarlama, dağıtım, satış yapan, daha iyi ortaklıklar kuran, lojistikte ya da başarıyı belirleyen ve ürünün kalitesinden çoğunlukla daha önemli olan onlarca faktörden birinde sizden üstün bir rakibe yenilebilirsiniz.

Bunun uygulamalar için doğruluğu beş yıl kadar önce, neredeyse bir gecede sarsıldı.  Sonraki birkaç yıl boyunca, müşterileriyle iletişim kurmanın birinci yolu olarak uygulamaları kullanmaya başlayan birçok endüstri için de daha az doğru bir hale geldi. Bu trend hızla yayılıyor.

Diğer faktörlerin artık bir önemi kalmadığını söyleyemeyiz; ama App Store’da iyi bir ürün yaratırsanız, pazarlama, dağıtım ve diğer hususlarda büyük destek alırsınız. Önceden marka bilinirliği neredeyse hiç olmayan iyi bir uygulama ve biraz akıllı sosyal medya pazarlaması, sadece birkaç gün içinde milyonlarca kişiye ulaşabilir. Pazarlama bütçesi devasa olan berbat bir uygulamaysa, saatler içinde fiyaskoya dönüşecektir.

phil-libinPeki bu girişimciler için ne anlama geliyor?

Kaynaklarınızın %90’ınızı ürününüz ve %10’unu diğer hususlar için harcayabileceğiniz anlamına geliyor. App Store’dan önce, bu oran 50/50 idi.

Yani dünyanın her köşesine ulaşabilir ve satış yapabilirsiniz. Her nerede yaşıyor olursanız olun.

Yani büyük olmak konusunda endişelenmenize gerek yok. Aslında, App Store’da başarıya ulaşmak, küçük ekipler için, büyük, kurumsal şirketler için olduğundan genellikle daha kolay. App Store’da sıralamadaki yerinizi satın alamazsınız ve kaybedecek az şeyiniz varsa, büyük risklere girmek daha kolaydır.

Ama en önemlisi, kendiniz için bir uygulama oluşturabilirsiniz. “Sevdiğin bir şey yarat”; muhtemelen ilk kez sürdürülebilir bir iş modeli haline geldi!

Sevdiğiniz bir şey yarattığınızda, zevkiniz fevkalade olağandışı olmadığı müddetçe, büyük olasılıkla dünyada onu sizin kadar sevecek elli milyon kişi vardır. Ve App Store ve çevresinde türeyen ekosistem sayesinde, bu elli milyon uygulamanızı duyacaktır. Ve alabilecektir. Ve bedelini ödeyebilecektir. Dünyanın her yanından.

Bu, daha önce hiç doğru olmamıştı. Girişimciliğin temel sorusu, “insanlar ne alacak?”tan “gerçekten harikulade olacak ne yapabilirim”e dönüştü.

App Store kusursuz değil elbette. Tüm endüstrilere uygun değil (etkisi yayılıyor olsa da) ve daha eski iş modelleri için de hayli yıkıcı oldu.

App Store’a yönelik eleştirilerin çoğu, özellikle demokratik olmayışından kaynaklanıyor: “Piyasadaki bir milyon uygulamayla, ortalama geliştirici nasıl öne çıkabilir?”

Ortalama geliştirici uygulamasını öne çıkaramaz, zira bunu hak etmez. Ortalama iyi değildir. App Store meritokratiktir; açıkça eşitlikçi değildir. App Store ortalama olmanın cezasını hiç olmadığı kadar ağırlaştırdı.

Ama çok sayıda şirkete iyi olma fırsatı da veriyor. App Store sayesinde dünya kesinlikle daha iyi durumda. Beşinci yıldönümünde bunu iddia edecek fazla ürün yoktur. Ama App Store iddia edebiliyor. İyi ki doğdun App Store.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.