Demokratik ve katılımcı bir kentsel planlama girişimi: Nextistanbul

Demokratik ve katılımcı bir kentsel planlama girişimi: Nextistanbul

Bu yazıda farklı bir proje ile karşınızdayız. 7 Haziran'dan beri aktif olan Nextistanbul için kitle kaynaklı (crowdsourcing) bir şehir planlama platformu diyebiliriz.

Aslında Almanya'nın Hamburg şehri için ortaya çıkan Nexthamburg platformunun bir uzantısı olan Nextistanbul'un kurucuları da aynı ekip. Nextistanbul'da ayrıca Derya Aguday ve Melih Kös gönüllü bir şekilde ana ekibe yerel destek veriyorlar.

nextistanbul.org'u ziyaret ederseniz karşınıza şık ve sade bir tasarımla İstanbul'da korunmasını veya değişmesini istediğiniz lokasyonlar geliyor. Bu lokasyonlarda adeta bir imza kampanyası tadında yapılmak istenen aksiyona çok basit ve hızlı bir şekilde destek olabilir, ya da ters bir görüş belirtebilirsiniz. Ayrıca şu adresten harita üzerinde tüm lokasyonları toplu olarak görebilmeniz de mümkün.

nextistanbul-ekran-goruntusu

Nextistanbul platformunda şu an için kar amacı güdülmüyor. Nexthamburg'da olduğu gibi Nextistanbul'da da ilk dönem fikir toplama süreci olarak tanımlanıyor ve gelecek projelere altlık oluşturacak fikirlerin bir veritabanı oluşturuluyor. Sonrasında bu fikirler olgunlaşıp hayata geçirilmeye mümkün hale geldiğinde bu imkanı sahip olan devlet kurumlarına ya da yine kitlesel destek yöntemiyle projeyi desteklemek isteyenlere başvuruluyor.

Platform belediyeler ve bakanlıklar gibi devlet kuruluşlarıyla henüz görüşmemiş. Ancak özellikle belediyelerin Nextistanbul'a ve platformdan çıkacak sonuçlara ilgi duyacaklarına inanıyorlar. Diğer yandan Nextistanbul ekibi sivil toplum kuruluşlarıyla ortak hareket etmeye oldukça sıcak bakıyor. Platformun ilgi alanında, maddi destek almak adına, Goethe Institut ve benzeri Alman Kurum ve Vakıfları da bulunuyor.

nexthamburg-bulusmasi
Nexthamburg'un düzenli olarak gerçekleştirdiği buluşmalardan bir kare

Nexthamburg'a baktığımızda 2009 yılında yayın hayatına başladığını görüyoruz. Bugün ise kentte yapılacak müdahalelerde halkın sesini duyurmada ve özellikle gündem oluşturmada oldukça etkili durumdalar. Nextistanbul ekibi aynı şeyi İstanbul için yapmak istiyor, ancak bu hedefe ulaşmada alacakları maddi ve manevi desteğin öneminin farkındalar. Bu arada Nextistanbul ekibine ulaşmak için şu adresi kullanabilirsiniz.

Hala etkisini sürdüren, Türkiye'nin son birkaç ayına adeta damga vuran Gezi Parkı Olayları ile kentsel planlamada halk desteği ve kararının önemini bir kez daha anlamış olduk. Bakalım şimdilik sadece İstanbullular için olan Nextistanbul İstanbul'un kentsel planlamasına "çare" olabilecek mi?

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.