zoozz ismindeki iPhone uygulaması; şirketlerin online bir anketten bir mekanın fotoğrafını çekmeye kadar uzanan geniş bir çerçevede görevler yaratmasına ve kullanıcıların da bu görevleri uygulama üzerinden yerine getirerek para kazanmasını sağlıyor.
2012 yılının Mayıs ayında Vitali Korol ve Paul Iakhontov tarafından ilk olarak Avustralya'da hayata geçen zoozz; Türkiye'de yaşayan üniversite öğrencisi Emre Pekuysal'ın kurucularla tanışmasının ardından Türkiye'ye uyarlanarak 2012 Eylül'de müşteri kabul etmeye başladı.
Uygulamaya yakından baktığımızda şu an 76 ilde 4867 kullanıcıya sahip olduğunu görüyoruz. Bugüne kadar 8 bin 456 adet görev tamamlanırken yapılmak üzere bekleyen görev sayısı ise 1162. Uygulamanın ingilizce olarak hazırlanmış tanıtım video'sunu hemen aşağıda izleyebilirsiniz.
zoozz'da görevleri firmalar ister kendileri isterlerse de ücret ödeyerek zoozz ekibi tarafından yönetilen bir halde platforma girebiliyor. Yeni görev oluşturan firmalar, görevlerin toplam bedeline zoozz'a peşinen yolluyor, daha doğrusu zoozz toplam bedeli bloke ediyor. Ardından yapılan görevler firma tarafından onaylandıkça bloke edilen paranın ilgili kısmı kullanıcılara gönderiliyor.
zoozz'un iphone uygulamasını indiren kullanıcılar platforma ister Facebook hesapları isterlerse de basit bir form yardımıyla üye olabiliyor. Sisteme giriş yapan kullanıcılara, ilk olarak kendilerine yakın bir nokta görev olup olmadığı bilgisi iletiliyor. zoozz'daki bazı görevler lokasyon olarak belirli bir noktada bulunmayı gerektiriyorken bazıları da lokasyon bağımsız olarak yapılabiliyor.
Bugüne kadar kullanıcılara 38 bin TL ödeme yapıldı
zoozz ekibinin paylaştığı bilgiye göre bugüne kadar kullanıcılara 38 bin TL ödeme yapıldı. Bu arada zoozz'da pahalı görevleri, örneğin kiralık bir iş yerini gezip fotoğraflar ile tanıtmak karşılığında 50 TL almak gibi, yapabilmek için belirli bir güveninirlik puanına sahip olmanız gerekiyor. Güveninirlik puanı kazanmak için yapmanız gereken ise görev yapmak.
zoozz ekibi kullanıcıların ilk başta platforma şüpheyle yaklaştığını, ancak görev yapıp ödeme aldıktan sonra bu kaygının kolayca yıkılabildiğini paylaşıyor. Kurumsal olarak platforma müşteri kazanımı tarafında ise zoozz ekibini kolay olmayan bir satış maratonu bekliyor. Bu arada zoozz'da kullanıcılar ödeme alabilmek için PayPal hesaplarını kullanıyor.
"Akmasa da damlar"
Başlıkta da belirttiğimiz gibi kullanıcılar zoozz'a "akmasa da damlar" bakış açısı ile yaklaşmalı. Zaten ekibin de bu konudaki görüşü bu yönde. Görevler konusunda herhangi bir süreklilik garantisi vermeyen zoozz'da bugüne kadar bir ay içinde en çok para kazanan kullanıcının PayPal aracılığıyla aldığı para 485 TL.
Vergilendirme gibi aklınıza takılan diğer detay sorular için platformun sıkça sorulan sorular sayfasını ziyaret edebilirsiniz. zoozz'un uzun sayılmayacak bir sürede yakaladığı rakamlar gelecek için umut veriyor. Diğer yandan yukarıda da yazdığımız gibi şirketler; demografik bilgilerine göre filtreleyebildikleri bir kitleye, lokasyon bağımsız ve diğer klasik (araştırma şirketleri gibi) yollara göre ucuz olarak ulaşabilseler de konunun kurumsal satış tarafı dikkat çekiyor. Çünkü her ne kadar kulağa güçlü bir alternatif olarak gelse de firmaları alışık oldukları düzenden çıkartmak kolay olmayacaktır.
Platformun tüm görevlerden belirli bir komisyon aldığını, dolayısıyla tek gelir kaynağının üst modeli tercih eden firmalar olmadığını belirtelim. zoozz hem yakaladığı rakamlar hem de iş modeli ile gelecekte adından çok daha fazla söz ettirebilir. Platformla ilgili gelişmeleri sizlere aktarmaya devam edeceğiz.