Nisan 2013'te Türkiye pazarına adım atan Avrupa’nın önemli kuluçka programlarından Seedcamp, şu sıralarda destekleyebileceği Türk işi girişimler arıyor. Henüz Nisan ayı etkinliğinden net bir sonuç çıkmadı ama Mayıs ayında düzenlenen Berlin etkinliğinde Seedcamp'e kabul edilen ilk Türk girişimi belli oldu; açık kaynaklı mobil uygulama analitik servisi Count.ly.
2000 girişimden arasından seçilen 4 girişimden biri
Countly, Onur Alp Soner, Atılım Çetin ve Osman Köycü tarafından hayata geçirilen yenilikçi bir girişim. Temel olarak mobil uygulama sahiplerine detaylı kullanım analizi sunuyor. Üstelik açık kaynaklı ve gerçek zamanlı. Bireysel geliştiriciler için ücretsiz.
Hem genel istatistikleri hem de uygulamanıza özel olayları takip edin
Count.ly'yi mobil uygulamalar için tasarlanmış Google Analitik olarak tanımlayabiliriz. Geliştiricilerin mobil uygulamalarına ekleyecekleri ufak bir kütüphane yardımı ile söz konusu mobil uygulama kullanımına dair cihaz, işletim sistemi, konum, uygulama sürümü ve daha bir çok standart verii analiz edebiliyor. Bu temel bilgilerin dışında kullanım süreleri, kullanım sıklığı, kullanıcı bağlılığı ve uygulama içi ödeme gibi verilerin gerçek zamanlı takibi de yapıyor.
Daha da özel kurgular içinse "özel olaylar" diye adlandırılan yapı var ve geliştiriciler Contly API'yi kullanarak uygulama içinde gerçekleşen herhangi bir olayı alt kırılımlarıyla izlemeye başlayabiliyor. Bu sayede özellikle oyunların gelişimine katkı sağlayacak çok önemli bilgiler çıkarılabiliyor.
3000 binden fazla kullanıcıyla 45 milyon telefona ulaşıyor
Yaklaşık 19 aylık bir proje olan Countly halihazırda 4 büyük moil işletim sistemini (Android, Blackberry, iOS, Windows Phone) destekliyor ve farklı platformlar için geliştirme yapılabiliyor.
85 ülkeden 3000'den fazla kullanıcıya sahip Countly, işletmeler için üyelik paketleriyle hizmet veriyor ve müşterileri arasında Intel, Evernote, EMC, Full-Fat ve Seedcamp'in yatırımcısı Yandex gibi büyük isimler bulunuyor. Yaklaşık 45 milyon telefonda Countly kullanan en az bir mobil uygulama bulunduğunu öğrendik.
Dünya çapındaki örneklere ciddi bir alternatif
Countly küresel rakiplerine (Flurry, Localytics vb.) nazaran açık kaynak kodlu yapısı ve gerçek zamanlı yapısıyla öne çıkıyor. Seedcamp'e dahil olan ilk Türk girişimi olmayı başaran Countly bir yandan bu açık sistemi daha da geliştirmeyi, diğer yandan yıl sonuna Countly kullanıcı sayısını 2 katına çıkarmayı ve ABD pazarındaki yerini güçlendirmeyi hedefliyor.
Seedcamp'in sunduğu imkanlardan memnun olan ekip henüz bir yorumda bulunmasa da bu yıl içerisinde bir yatırım ışığı gördüğümü söyleyebilirim. Zira öğrendiğimiz kadarıyla giderek büyüyen mobil uygulama pazarı yaklaşık 27 milyar dolar hacminde ve bu pazardaki rekabet Countly gibi hizmetlerin önemini artırıyor.
Count.ly'nin örnek analitik ekranlarını görmek için sentio.count.ly adresini ziyaret edebilirsiniz.