Crowdfunding veya Türkçe karşılığı ile kitlesel fonlama sistemleri giderek yaygınlaşıyor. Bildiğiniz gibi Kickstarter da bu alandaki en ünlü girişimlerin başında geliyor. Girişimcilerin projelerini hayata geçirebilmek için ihtiyaç duydukları sermayeyi yatırımcılardan değil, kitlesel destekçilerden elde etmesi yöntemi bugüne kadar bazı son derece ilginç projelerin hayata geçmesini sağladı.
Akıllı saat Pebble ve Android tabanlı oyun konsolu Ouya sanıyorum bunların en iyi örnekleri arasında sayılabilir. Dün Kickstarter'da kampanyası başlayan yerli oyun girişimi Monochroma'yı da unutmayalım.
Aynı model Türkiye’de de çalışabilir mi? Bu konunun ülkemizde yasalarca açık ve net olarak tanımlanamamış olması bazı sıkıntılara neden olsa da, bu durum girişimcileri durduramıyor. Bunun son örneği de Akın Topal ve Mehmet Topal’ın hayata geçirdikleri Fonlabeni.
Bugüne kadar 3 projenin başarılı bir şekilde kitlesel olarak fonlandığı Fonlabeni hakkında girişimcilerden bilgi aldık…
Türkiye’nin en yaratıcı kitlesel fonlama platformu olma amacıyla yola çıkan Fonlabeni, yaklaşık 1 yıllık bir ön çalışmanın sonucunda ortaya çıkmış. Mart ayından beri ise proje kabul etmeye başlamış durumda. Oldukça yeni bir platform olmasına rağmen şu ana kadar 3 projenin fonlaması da tamamlanmış durumda.
Notalarla Yolculuk isimli bir konser ve İki Bin Yirmi Üç adlı bir kısa filmin yanı sıra ARKYD 100 uydusu ile uzaya #geziparkı yazmayı hedefleyen bir proje fonlaması tamamlanan projeler. Bunların dışında şu anda sitede fonlaması devam eden diğer projeler de yer alıyor.
Adana’da yerleşmiş bir şirket tarafından başlatılan Fonlabeni’nin ilk projeleri de doğal olarak bu ilden gelmiş fakat girişimciler internetin avantajı ile merkezin neresi olduğunun önemi olmadığını belirterek, Fonlabeni’nin kısa sürede tüm Türkiye’ye yayılmasını beklediklerini söylüyorlar.
Fonlabeni’nin sadece girişimcileri değil avukatları ve mali müşavirleri de oldukça yoğun bir tempo ile çalışıyorlar. Türkiye de kitlesel fonlamaya yönelik sağlıklı bir mevzut olmamasına rağmen şu anda bulundukları durumda yasal sınırlar içerisinde çözümler üretmeyi başarmış durumdalar. Şu anda bu nedenle girişim para kazanmıyor fakat girişimcilerin öncelikli amacı Fonlabeni’den gelir elde etmek olmadığı için bu da onlar için ciddi bir sorun oluşturmuyor.
Çoğu kitlesel fonlama platformunda olduğu gibi Fonlabeni’de de proje sayfaları son derece önemli. Proje sahipleri bu sayfaları oluşturmaya ve destekleyenlere sunacaklarını belirlemeye oldukça özen gösteriyorlar.
Kitlesel fonlama Türkiye’deki girişimcilik ekosistemine çok önemli bir dinamizim kazandırma potansiyeline sahip fakat yolun henüz çok başındayız. Fakat umuyoruz ki bu tip girişimler yaygınlaştıkça hem girişimciler, hem destekleyenler, hem de bu konularda düzenlemeleri yapmakla yükümlü görevliler üzerlerine düşeni yapacaklar ve Türkiye girişimcilik ekosistemini daha da güzel bir seviyeye taşıyacaklardır…