Türkiye'de dijital hizmet sektörünün 11 yıllık bir oyuncusu olan Tart New Media, bir diğer adıyla Tart Yeni Medya Mutfaği'nın sitesinde yayınladığı mesajı gördünüz mü?
Sizlere bir süredir haberlerini aktardığımız gibi Startup Kitchen adında yeni bir marka yaratan şirket, yayınladığı mesajla Tart New Media'nın sektöre vedasını da bir anlamda yapmış oldu. Yani Tart New Media bundan sonra yoluna geçen sene sonunda kurmuş olduğu "Girişim Mutfağı Kuluçka Merkezi ve Teknoloji Hizmetleri A.Ş." şirketi ve Startup Kitchen markası ile devam edecek.
Startup Kitchen en kısa tanımıyla bir kuluçka merkezi. Dışarıdan fikir veya ekip olarak herhangi bir proje kabul etmeyen Startup Kitchen, kendi ekibinden çıkan fikirleri uzun ve yalın (lean) bir süreçten geçiriyor. Bu sürecin ardından fikir projenlendirilirse o fikrin sahibi/sahipleri ve daha sonra o fikre dahil olmuş kişiler söz konusu projenin girişimcisi oluyorlar. Tabii hem fikir üretimi hem de ürünün ortaya çıkması aşamalarında girişimcilerin yanında oldukça tecrübeli ve yetkin bir mentör ekibinin bulunduğunu da belirtelim.
Proje fikri bir girişime dönüşmeye başlarken Startup Kitchen da girişime maksimum 150 bin dolar olmak üzere tohum yatırımı yapıyor ve girişimden de yüzde 35'lik bir hisse alıyor. Şu an Startup Kitchen'ın bir girişim halini almış iki adet projesi var: Tart Games ve İşte Oyun. Bu 3 şirketin çalışan sayılarına gelecek olursak; Startup Kitchen'ın 39, Tart Games'in 5 ve İşte Oyun'un da 7 tane çalışanı bulunuyor.
"Keşke bu dönüşümü daha önce yapabilseydik"
Startup Kitchen Program Yöneticisi Emrah Olgun ile konuyla ilgili konuştuğumuzda kendisinin en dikkat çeken cümlesi şu oldu: "Keşke bu dönüşümü daha önce yapabilseydik".
Gelelim Startup Kitchen'ın hali hazirda devam eden iki projesine. Tart Games'in ilk oyunu olan Kixel, Olgun'un paylaştığı bilgilere göre günlük 10, aylık olarak da 50 bin aktif kullanıcı rakamlarına ulaşmış. Üstelik Kixel bu noktalara gelirken harcanan herhangi bir pazarlama bütçesi de bulunmuyor. İşte Oyun da Olgun'un kendi kelimelerine yer vermek gerekirse; "Sektörün kavramsal olarak oyunlaştırma ile ilgili bilgilendirilmeye ihtiyaç duyması" bariyerine rağmen şu an için 5 adet müşteriye sahip.
Türkiye'de internet girişimciliğinin ilerleyen yıllarda önemini ve değerini arttıracağını sanırım söylemeye gerek yok. Kuşkusuz girişimcilik ekosisteminde Startup Kitchen gibi oyunculara da fazlasıyla ihtiyaç var. Siz de bu oluşumun içinde yer almak istiyorsanız daha önce Webrazzi'de yer verdiğimiz Startup Kitchen Yaz Kampı'na başvurabilirsiniz.
Tart New Media'dan son mesaj
Tart New Media'nın son mesajının tamamı ise aşağıdaki gibi:
Şu anki hislerimiz, sanıyoruz ki Clark Kent’in ilk gençliğinde hissettiklerine çok yakın:
Büyük bir potansiyelimiz, tüm ortalamalarının üzerinde parlak bir kolektif zihnimiz ve tüm bunların “dünyayı değiştirmesine” ön ayak olmasını sağlayacak bir heyecan.
2013 itibarıyla, 11 yıldır nice dostuklar ve ortaklıklar kurduğumuz dijital hizmet sektöründen çekiliyor, yerimizi yeni oyunculara bırakıyoruz. Bu sırada kendimize yeni oyun alanları yaratmaktan da geri kalmıyoruz. Bundan böyle parlak zihinlerin önderliğinde filizlenen fikirler ve hayat verilen projelerin arkasındaki itici güç olarak, Türkiye’nin yavaş yavaş gelişen girişimcilik sektörünün en büyük oyuncularından biri olacağız.
Bu büyük kararın ilk kıvılcımı, tüm bu potansiyelin farkına varmak ve ufaktan üzerinde kafa patlatmayla alevlendi. Son bir kaç yıldır dünyanın bize ve parlak fikirlerimize ihtiyaç duyduğunu hissediyor ve üzerimizdeki -zaten bize hiç yakışmayan- takım elbiseyi de çıkarmak istiyorduk. Artık pelerinli ve taytlı, rengarenk özgüvenleri kendinden menkul bu değerli takımı daha da yükseğe ve ileri taşıma zamanı gelip çattı.
Bundan sonra bizi Startup Kitchen olarak bilecek ve duyacaksınız. Burası daha önce benzerini görmediğiniz, potansiyelin her şey demek olduğu, eğitim ve aydınlanmanın dünyayı değiştireceğine inanan insanların bir arada bulunduğu bir kuluçka merkezi.
Bolca ve güzel haberlerle görüşmek üzere.
Son kez, Tart New Media