Kariyer.net'ten insan kaynakları sektörü ve üniversite tercihi yapacaklar için önemli bir araç: Kariyer Haritası

Kariyer.net'ten insan kaynakları sektörü ve üniversite tercihi yapacaklar için önemli bir araç:  Kariyer Haritası

Türkiye'nin en büyük işe alım platformu olan Kariyer.net belirli aralıklarla paylaştığı raporlara ve Kariyer İstihdam Endeksi'ne ek olarak Kariyer Haritası isimli yeni hizmetini duyurdu.

Özellikle üniversite sınavında tercih dönemi içinde olduğumuz şu günlerde Kariyer Haritası öğrenciler için oldukça anlamlı olabilir. Elinde bulundurduğu veriyi işleyerek öğrencilere ve tüm sektöre sunan Kariyer.net'in yeni servisinde sektör ve departman ya da üniversite ve bölüm seçerek çok çeşitli verilere ulaşmanız mümkün.

Screen Shot 2013-07-04 at 6.30.12 PM

Sektör veya departman seçtiğinizde söz konusu filtrelenmiş alanda çalışanların hangi bölümde okuduklarını, ağırlıklı olarak hangi okuldan mezun olduklarını ve staj imkanlarını görebiliyorsunuz. Örneğin bilişim sektöründe mühendislik departmanında çalışanların yüzde 6'sı ODTÜ, yüzde 5'i YTÜ ve İTÜ mezunu. Diğer yandan aynı departmanda çalışanların yüzde 46'sı Bilgisayar Mühendisliği mezunuyken yüzde 12'si makine, yüzde 8'i ise Elektrik Elektronik Mühendisliği mezunu.

Tüm bunlara ek olarak seçtiğiniz sektör ve departman için çalışanların lokasyon bazlı dağılımını ve eğitim seviyesini de görebiliyorsunuz. Gelelim daha çok üniversite tercihi yapacak öğrencileri ilgilendiren "üniversite ve bölüm" tarafına. Hakkında bilgi sahibi olmak istediğiniz üniversite ve bölüm bilgilerini girdikten sonra mezunların hangi sektör ve departmanlarda çalıştığına, o bölümün mezunlarının çalıştıkları şirketlerin lokasyon olarak dağılımına, mezunların eğitimlerine devam etme oranlarına ve son olarak da staj imkanlarına göz atabiliyorsunuz.

kariyer-haritasi-ekran-goruntusu

Örneğin İstanbul Teknik Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği mezunlarının yüzde 55'i bilişim sektöründe çalışıyor. Mezunlardan yüzde 19'u eğitim hayatlarına yüksek lisans ile devam ederlerken yüzde 1'lik kesim ise doktora tercihi yapmış. Mezunların çalıştıkları lokasyonlara da değinmek gerekirse birinciliği tahmin edebileceğiniz gibi yüzde 82 ile İstanbul alıyor, ikinci sırada ise yüzde 8 ile Kocaeli var.

Türkiye internet sektöründe bu gibi büyük veri (big data) içinde yapılan çalışmalara çok sık rastlanmıyor. Kariyer.net'in Kariyer Haritası hizmetinin İK sektörü ve özellikle de üniversite tercihi yapacaklar için yardımcı bir kaynak halini alabileceğini düşünüyoruz.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.