Nokia Siemens, 1.7 milyar Euro’ya artık sadece Nokia’nın

Nokia Siemens, 1.7 milyar Euro’ya artık sadece Nokia’nın

Nokia ve Siemens 2007 yılında güçlerini birleştirerek Nokia Siemens’i kurmuşlar ve aradan geçen süre içerisinde 150 ülkede Telekom alt yapısına yönelik çalışmalar sürdürmüşlerdi. Bugüne kadar Finlandiyalı ve Alman iki firmanın yarı yarıya ortak olarak sahip oldukları Nokia Siemens Networks artık tamamen Nokia’nın oldu.

Pazartesi gününden beri konuşuluyor olsa da Nokia tarafından bugün resmen açıklanan gelişmeye göre Nokia, Siemens’e ait yaklaşık yüzde 50 hisseyi 1,7 milyar Euro (yaklaşık 4,2 milyar TL) karşılığında satın alarak Nokia Siemens’in tamamına sahip oldu.

Her ne kadar cep telefonu pazarında Nokia’nın işlerinin çok iyi gitmediği bir döneme şahit olsak da Nokia Siemens 2013’ün ilk çeyreğini yaklaşık 900 milyon Euro karlılıkla kapatmayı başarmıştı.

Nokia Siemens Network’ün (NSN) merkezi hali hazırda Finlandiya’da bulunuyordu ve bu durum değişmeyecek. Ayrıca Nokia, NSN’ün yönetim kadrosunda da en azından şu an için bir değişikliğe gidilmeyeceğini duyurdu.

Nokia ve Siemens arasında her konuda anlaşmış olmasına rağmen Nokia’nın resmen NSN’ün tek sahibi haline gelmesi biraz zaman alacak gibi görünüyor. Tüm denetlemeler ve kontrollerin ardından anlaşmanın son halini almasının ancak yılın üçüncü çeyreğinde resmiyet kazanması bekleniyor. Nokia, bu süre boyunca NSN markasını koruyacaklarını fakat satın alma kesinleştikten sonra yoluna markayı da değiştireceğini açıkladı.

Her ne kadar NSN son çeyreği karlı kapatmış olsa da bu noktaya gelmesi çok kolay olmadı. Özellikle uzak doğulu rakiplerle mücadelede uzun süre zorlanan ve beklediği karlılık oranlarını yakalayamayan NSN, son olarak çalışanlarının yaklaşık dörtte birinin işten çıkartılması da dahil ciddi bir masraf kesintisine gitmesinin ardından gelir gider kalemleri arasında hedeflediği dengeyi kurmayı başarmıştı.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.