Android'deki asıl tehdit 3. parti uygulama marketleri ve güncel olmayan Android sürümleri

Android'deki asıl tehdit 3. parti uygulama marketleri ve güncel olmayan Android sürümleri

Mobil dünyanın en büyük dertlerinden biri de siber tehditler ve bu konuda Android'in başı ağrımaya devam ediyor. Juniper Networks tarafından yayınlanan yıllık rapor Android tarafındaki tehditleri ve nedenlerini ortay koyuyor.

Şirketin Mobil Tehdit Merkezi tarafından yapılan analize göre 2011'de 40 bine yakın olan ve 2012'de 276 bini geçen riskli Android uygulaması sayısı 2013'te 2 milyona yaklaşmış durumda. Bu da yüzde 614 oranında bir artış anlamına geliyor.

Asıl tehdit 3. parti uygulama mağazaları

Jupiter Networks'ün açıklamalarına göre Google uygulama marketi tarafında iyi çalışıyor ancak 3. parti Android mağazalarının varlığı Android kullanıcılarını ciddi şekilde tehdit ediyor. Kullanıcılar özellikle paralı uygulamaları ücretsiz indirmek için yöneldiği bu mağazalar risk unsuru oluşturuyor.

Üçüncü parti Android mağazalarında Çin merkezli 173, ABD nerkezli ise 76 zararlı mağaza olduğuna işaret ediliyor. Bu mağazaların çok yüksek oranda İngilizce pazara sunulduğu da belirtiliyor.

Bir diğer çıkarım ise Android platformundaki tehditlerin yaz aylarında durulduğu yönünde. Yılbaşını kapsayan Kasım-Şubat ayları arasında ise  tehditler daha fazla gün yüzüne çıkıyor. Jupiter Networks bu durumun satılan telefon sayısına paralel olduğunu düşünüyor.

mobile_malware_android

Güncel olmayan Android sürümleri sorun olmaya devam ediyor

Özellikle yayıncısı güvenilir olmayan 3. parti uygulama mağazaları SMS tabanlı tehditlerin yanısıra mobil bankacılık alanında da tehditler içeriyor. Tehditler NFC gibi iletişim kanalları üzerinde de yayılabiliyor.

Google, Andorid için bir noktadan sonra kendi güvenlik duvarını yayınlayarak önemli bir adım attı ama halen Android sürümlerinin parçalılığı bir çok kullanıcıyı tehditlere karşı korumasız bırakıyor. Gingerbread 2.3 halen en popüler Android sürümü ve yapılan araştırmaya göre Android sürümlerinin güncel olması durumunda tehditlerin yüzde 75'inin azalacağını gösteriyor.

Eğer Google 3. parti uygulamalar için bir güvenlik filtresi getirebilir veya Androidli cihaz üreticilerinin daha güçlü donanımlarla yazılım güncellemelerine sadık kalmasını saklayabilirse Andorid'in daha güvenli bir platform olacağını söyleyebiliriz. Aksi takdirde söz konusu kullanıcıların güveliği ve Google Play'in karlılığı tartışma konusu olmaya devam edecek.

Araştırmalar genel olarak mobilden gelen tehditlere karşı daha zayıf olduğumuzu da gösteriyor.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.