Tüm video tüketiminin yüzde 10’u mobilden gerçekleşiyor

Tüm video tüketiminin yüzde 10’u mobilden gerçekleşiyor

Geçtiğimiz yıldan başlayarak sektörün önde gelen pek çok ismi 2013 yılının yükselen trendlerini sayıyorlardı. Webrazzi’nin farklı etkinliklerinde yer alan konuşmacılardan da sıklıkla duyduğumuz bu trendler arasında dikkat çekenlerden biri mobil, diğer ise online video olmuştu.

Ooyala’nın 2013’ün ilk çeyreği için yayınladığı küresel video göstergesi her iki trend ile ilgili öngörülerin ne kadar isabetli olduğunu net bir şekilde ortaya koyuyor. Akıllı telefon ve tablet bilgisayarlar üzerinden internet erişimi giderek yaygınlaştıkça mobil cihazlardan kaynaklanan içerik tüketimi de hızlı bir şekilde artıyor.

Aynı esnada online videoların giderek daha popüler hale gelmesi ise mobil cihazlardaki içerik tüketiminin videoya doğru hızlı bir şekilde genişlediğini gösteriyor.

Tüm video tüketiminin yüzde 10’u mobilden gerçekleşiyor

TNW’de de yayınlanan Ooyala’nın raporu 2013’ün ilk çeyreğinde mobil video tüketiminde yüzde 19’luk bir artış yaşandığını gösteriyor. Bu artış ile birlikte şu anda tüm online video tüketiminin yüzde 10’unun mobil cihazlar üzerinden gerçekleştiği ortaya çıkmış oluyor.

Mobil cihazların küçük ekranlarında video izlemenin neden olduğu rahatsızlıktan sıklıkla bahsediliyor fakat buna rağmen raporda yer alan ilginç bir bilgi mobil cihazlardan video izleyenlerin ağırlıklı olarak daha uzun videoları tercih ediyor olmaları. Araştırmaya göre mobil’den video izlemeye ayrılan sürenin yarısından fazlası 10 dakikadan uzun videoları izlemeye harcanıyor. 60 dakika üzeri uzunlukta izlenen videoların oranı ise yüzde 25’i buluyor.

Tüm video tüketiminin yüzde 10’u mobilden gerçekleşiyor

Raporda online video izleyen mobil cihaz kullanıcıları canlı video içeriğine büyük önem verdiği bilgisi de yer alıyor. Mobil video izleyenlerin canlı videoları izlemek için ayırdıkları zaman, kayıtlı videoları izlemeye ayırdıklarının 3 katı. Tabletlerde ise bu fark 4 katına kadar çıkıyor.

Ooyala’nın raporunda yer alan ilgi çekici bir saptama da şu şekilde: “TV’ler artık oturma odalarındaki tek ekran değil”. Ooyala ayrıca bunu gözden kaçıran ve nakde dönüştüremeyen video yayıncıların büyük bir fırsatı da kaçırdıklarını belirtiyor.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.