GSMA Intelligence: Dünyanın mobil sektör bilgileri tek çatı altında

GSMA Intelligence: Dünyanın mobil sektör bilgileri tek çatı altında

Sanayi toplumundan bilgi toplumuna evrildikçe üretilen her verinin ve bu verileri değerlendirmenin önemi giderek artıyor. 1995'te küresel mobil operatör standartlarını geliştirmek amacıyla kurulan GSM Association (GSM Birliği) de GSMA Intelligence ile bu değişime hız kazandırıyor.

Bilindiği üzere GSMA her yıl düzenlediği Dünya Mobil Kongresi (Mobile World Congress) ile dünya genelinde en çok konuşulan sektörel etkinliklerden birini yapıyor. Bu uluslararası konferansta tanıtılan ürünlerin yanısıra elbette çok değerli bilgiler de paylaşılıyor ancak sektör verilerine her an erişme imkanı artık GSMA Intelligence çatısı altında sunuluyor.

GSMA, 236 ülkeden 1140 operatör ve 1153 MVNO (alt operatör) başta olmak üzere mobil ağ ve gruplara dair operasyonel ve finansal verileri sunan bir bilgi/veri merkezi. Ücretli aboneliğin dışında kalan bölümde ülkelere ait çeşitli mobil iletişim kullanım verilerini görebiliyorsunuz.

Screen Shot 2013-06-14 at 12.54.02

Türkiye için paylaşılan verilere baktığımızda 74.9 milyon nüfusumuz için yüzde 62'si ön ödemeli hat kullanan 67.5 milyon mobil abone, yüzde 56 oranında 3G kullanımı ve yüzde 90 SIM kart yaygınlığı gibi veriler ücretsiz şekilde paylaşılıyor. Asya Bölgesi altında yer verilen Türkiye, 3 mobil operatörüyle Batı Asya'nın hızlı büyüyen pazarlarından biri olarak gösteriliyor.

Screen Shot 2013-06-14 at 13.12.24Bu istatistiki verilerin yanında ücretsiz araştırma raporları da paylaşan GSMA, operatör (Avea, Turkcell ve Vodafone) özelindeki rakamlar için özelindeki bilgileri ücretli hesap açmanızı talep ediyor. Motorola mühendisi Martin Cooper ile başlayan ve artık 40. yılını kutlayan mobil iletişimin tarihini de bir zaman tüneli halinde sunuyor.

Bugünkü istatistiklere baktığımızda ise GSMA dünya çapında 7 milyar kişi için  3.4 milyar SIM kart bulunduğunu görüyoruz.

GSMA'in bu bilgileri tek çatı altında sunması bizim de Webrazzi PRO ile önemsediğimiz veriye dayalı bilgi paylaşımı için gerçekten güzel bir adım.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.