Twitter API v1 resmen emekliye ayrıldı

Bir süredir Twitter’ın API v1 desteğini sona erdireceği konuşuluyordu. API v1 için ilk duyurulan son kullanım tarihi 7 Mayıs 2013 olmasına rağmen planlanan testlerin beklenenden uzun sürmesi nedeniyle Twitter ikinci bir açıklama yapmış ve API v1’in kapatılacağı tarihi 11 Haziran’a kadar uzattığını açıklamıştı.

Sonunda beklenen tarih geldi ve Twitter son açıklaması doğrultusunda API v1 desteğini sona erdirdi. Twitter bundan sonra sadece bazı farklı özelliklere sahip olan API v1.1’i destekliyor olacak. API v1’in fişinin çekilmesi, aralarında Twitter’ın satın almış olduğu TweetDeck’in de bulunduğu pek çok uygulamayı doğrudan etkiliyor…

Twitter istemcisi olarak geliştirilmiş olan uygulamalardan bir kısmı bu değişim ile birlikte çalışmalarını sona erdirmek zorunda kalıyor. Bunun en önemli nedenlerinden biri yeni API’nin getirdiği kullanım sınırlamaları.

Özellikle daha küçük ve bağımsız geliştiricilerin uygulamaları yeni API’nin sınırlamaları nedeniyle uygulamaların büyük oranda işlevlerini yitirdikleri ve gelir üretemez hale geldikleri gerekçesi ile bir anlamda kepenk kapatmaya başladılar. Fakat daha büyük ve popüler pek çok Twitter istemcisi yeni API geçişlerini tamamladılar ve o tarafta ciddi bir sorun görünmüyor.

Twitter’ın özellikle 2012 yılından beri üçüncü taraf geliştiricilere yönelik getirdiği kısıtlamaların bir parçası olarak değerlendirilen yeni API kısıtlamaları aslında Twitter’ın kendi ekosisteminin kontrolünü elinden kaçırmamak istediğinin net bir göstergesi.

Diğer yandan Twitter Cards veya gelişmiş multimedya desteği gibi yeni özelliklerin gelmesi ile birlikte bunların kullanımı konusunda bir standart oluşturmak için de bu tarz bir kontrole ihtiyaç duyduğu görülüyor.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.