App Store'dan 50 milyar uygulama indirildi, gelirde pazarın yüzde 74'ü Apple'ın oldu

App Store'dan 50 milyar uygulama indirildi, gelirde pazarın yüzde 74'ü Apple'ın oldu

Apple'ın geliştiricileri bir araya getirdiği ve bu yıl 24. kez düzenlenen The Apple Worldwide Developers Conference'ı (WWDC) Apple CEO'su Tim Cook'un konuşmasıyla başladı. Tim Cook, Apple'ın uygulama mağazası olan App Store ve yakında Türkiye'de de şubesi açılacak olan Apple Store'lar hakkında önemli bilgiler paylaştı.

Tim Cook'un paylaştığı verilere göre App Store'dan 50 milyar adet uygulama indirilmiş durumda. Şu anda App Store'da iPad ve iPhone için bulunan uygulama sayısı 900 bine ulaşırken, söz konusu uygulamaların sadece iPad için geliştirilen sayısı ise 375 bini aşmış durumda.

Bu rakamlarla beraber uygulamalarla sağlanan gelirler konusunda Apple liderlik koltuğunu bir kez daha perçinlemiş oluyor. Paylaşılan rakamlara göre uygulama gelirleri pazarında iOS yüzde 74'lük paya sahip. Geriye kalan kısmın yüzde 20'sine Android sahip olurken, yüzde 6'lık pay diğer işletim sistemleri tarafından paylaşılıyor. App Store'da kullanılan hesap sayısının ise 575 milyon olarak açıklandığını sözlerimize ekleyelim.

wwdc-2013-uygulama-pazari

10 milyar dolar dağıtıldı

İşin uygulama geliştirici boyutuna baktığımızdaysa Apple, uygulama geliştiricilere şu ana kadar 10 milyar dolar dağıtmış durumda. Sadece geçen sene dağıtılan rakam ise 5 milyar dolar civarında. Uygulama geliştiricilere dağıtılan bu rakam, diğer mobil işletim sistemlerinin 3 katı olduğu paylaşılan bilgiler arasında.

Tim Cook, gelecek aylarda Türkiye'de de açılacak Apple Store konusuna da değindi. Paylaşılan bilgilere göre şu anda dünyada 407 Apple Store buluyor.

Gördüğümüz kadarıyla Apple, geçen dönemlerde kayda değer başarıya imza atmış durumda. Bunu hem fiziksel hem de dijital mağazalardan görmek mümkün. Öne çıkan birkaç rakam da şöyle;

  • Game Center 240 milyon üyeye ulaştı. Apple sunucularından 7.4 trilyon anlık bildirim gönderildi.
  • iMessage tarafında 800 milyon mesaj gönderildi.
  • WWDC 66 ülkeden geliştirici ağırlıyor. Bunların yüzde 60′ı ilk kez WWDC’ye katılıyor.
  • Apple ile çalışan 6 milyon geliştirici var. Bu geliştiricilerin 1,5 milyonu WWDC’12′den sonra katılmış.
  • Şimdiye kadar 600 milyon iOS cihazı satıldı.
  • iPhone kullanıcıları Android kullanıcılarına göre telefonlarını yüzde 50 daha fazla kullanıyor. Daha fazla satın alma yapıyor. Müşteri memnuniyeti J.D Power araştırmasına göre yüzde 97. Kullanıcıların yüzde 73′ü iPhone'dan çok memnun olduğunu söylüyor.
  • Mobil webde yüzde 60 iOS,  yüzde 24 Android ve yüzde 18 diğerlerinin payı var. Tabletler tarafında ise iPad’in yüzde 82 payı var. Yüzde 18 Android’de.
  • iOS kullanıcılarının yaklaşık yüzde 93′ü son sürümü kullanıyor.

WWDC 2013 için hazırladığımız yazılara buradan göz atabilirsiniz.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.